27 maig 2020

Anar al contingut

clatellada del coronavirus

Les vendes de la indústria es desplomen el 13,9% al març, el seu descens més marcat en 10 anys

L'INE destaca el creixement de la facturació experimentat per la fabricació de productes farmacèutics i en l'alimentació

Cauen sobretot els comerços dedicats a la confecció de peces de vestir (-32,2%) i els especialitzats en vehicles a motor

Europa Press

Les vendes de la indústria es desplomen el 13,9% al març, el seu descens més marcat en 10 anys

FERRAN NADEU

La xifra de negocis de la indústria es va desplomar el 13,9% al mes de març respecte al mateix mes del 2019, el seu retrocés més marcat des de l’octubre del 2009, com a conseqüència de la crisi sanitària i el tancament de moltes empreses o la reducció en la intensitat de la seva producció per l’estat d’alarma.

Amb la dada del març, la facturació de la indústria torna a taxes negatives segons dades difoses aquest dijous per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que destaca el creixement experimentat per la fabricació de productes farmacèutics, branca que va elevar les seves vendes el 17,4%, i en la indústria de l’alimentació, que va facturar el 14,2% més.

Entre les retallades, sobresurten les reduccions interanuals de les vendes en la confecció de peces de vestir (-32,2%), en la fabricació de vehicles a motor (-35,4%) i en les coqueries i refinament de petroli (-48,1%).

Per sectors, tots van retallar la seva facturació al març, excepte els béns de consum no durador, que la van elevar el 5,8%. Els descensos més grans de les vendes en taxa interanual es van registrar en l’energia (-48%) i els béns de consum duradors (-27,1%), seguits dels béns d’equipament (-24,9%) i dels béns intermedis (-12,1%).

Corregit l’efecte calendari i l’estacionalitat, la xifra de negocis de la indústria va baixar el 16,4% interanual el tercer mes de l’any, el seu retrocés més marcat des del setembre del 2009.

En termes mensuals (març sobre febrer) i corregint l’estacionalitat i l’efecte calendari, la facturació de la indústria es va enfonsar el 17%.

Només Extremadura eleva les seves vendes

La xifra de negocis de la indústria va disminuir respecte al març del 2019 en totes les comunitats autònomes, excepte a Extremadura, on va augmentar el 6,6%.

Els retrocessos més marcats es van produir al País Basc (-25,8%), Múrcia (-18,1%) i Astúries i Navarra (-17% en els dos casos), mentre que els més lleus van correspondre al País Valencià (-7,4%) i les Canàries (-8,5%).