aerolínies

Ryanair demana cancel·lar les taxes per aparcar els avions als aeroports públics

Qualifica d'«error» que un monopoli públic es beneficiï d'unes restriccions imposades pel mateix Executiu

Flota d’avions de ’Ryanair’, a l’aeroport de Girona.

Flota d’avions de ’Ryanair’, a l’aeroport de Girona. / DAVID APARICIO/ CLICK ART FOTO

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Vuit setmanes després d’haver d’aparcar tots els seus avions a causa de les restriccions imposades als vols comercials, Ryanair ha dit prou. La companyia irlandesa sol·licita que el Govern central revoqui «les injustificades taxes» d’estacionament als aeròdroms gestionats per l’empresa pública AENA. I al·lega que es troben immobilitzats i aparcats als aeroports espanyols precisament per les restriccions imposades per l’Executiu central.

Ryanair té en aquests moments 70 avions aturats a Espanya, segons confirmen des de l’aerolínia. La companyia recolza «plenament» totes les mesures preses pel Govern espanyol liderat per Pedro Sánchez «amb la finalitat d’aturar la propagació del virus». No obstant, denuncia que no s’hauria de permetre que els aeroports gestionats per AENA, que són majoritàriament propietat de l’Estat espanyol, «es beneficiïn de la crisi de la Covid-19 a compte de les aerolínies clientes que travessen una situació delicada a causa de les restriccions de viatge».

«És un error que AENA, un monopoli estatal, es pugui beneficiar dels clients amb avions que s’han vist obligats a quedar-se a terra amb motiu de les restriccions del Govern», va apuntar Eddie Wilson, CEO de Ryanair DAC, «apel·lem al Govern espanyol que s’asseguri que aquests càrrecs siguin cancel·lats per a totes les aerolínies».

Notícies relacionades

En aquest sentit, Ryanair recorda que nombrosos aeroports de la Unió Europea ja han anunciat el cessament del cobrament de taxes d’aparcament. Així, insten AENA a seguir aquesta via i «renunciar-hi durant el temps que duri la immobilització» causada per la crisi sanitària pel coronavirus. «En cas que el gestor aeroportuari es negués a renunciar a aquestes taxes excessives, seria responsabilitat del Govern de Pedro Sánchez ordenar-li que ho faci», recalquen.

La companyia mostra la seva disposició a reprendre els vols comercials «tan aviat s’aixequin les restriccions de viatge imposades pel Govern». L’aerolínia, pertanyent al principal grup aeroportuari d’Europa, té actualment una flota de 460 avions, expliquen des de Ryanair, que transporta més de 151 milions de passatgers a l’any en els seus més de 2.400 vols diaris. Fonts de la companyia assenyalaven fa uns dies que el gruix d’aquesta flota s’havia quedat a terra a causa de la crisi sanitària. Les dades d’Eurocontrol, l’organització europea per a la Seguretat de la Navegació Aèria, assenyalen que fins a mitjans d’abril la companyia havia suspès el 98% dels seus vols, i que els seus avions estaven encallats en diversos aeroports europeus, principalment a Londres, Bèrgam i Dublín.

Temes:

AENA Avions