CONSELL DE MINISTRES

Així funcionaran els ajuts al lloguer pel coronavirus

El Govern aprova diverses mesures per garantir la vivenda dels llogaters afectats per la crisi

pisos

pisos

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts una bateria de mesures relacionades amb el lloguer en el marc de la crisi del coronavirus. Després que les primeres decisions socials i econòmiques del Govern per fer front a l’actual context no entrés en la matèria de l’arrendament, l’Executiu de Pedro Sánchez ha decidit finalment fer-ho atesa la situació de vulnerabilitat de moltes famílies.  Així ho han anunciat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres la portaveu del Govern, María Jesús Montero, i la vicepresidenta tercera, Nadia Calviño, i el vicepresident de Drets Socials i Agenda 2020, Pablo Iglesias, en què han detallat les noves mesures del pla de xoc de l’Executiu contra l’impacte econòmic del Covid-19.

Són mesures dirigides als col·lectius vulnerables en una definició «molt àmplia», ja que permetrà que un «gran nombre» de persones puguin acollir-s’hi: ciutadans afectats per un expedient de regulació temporal d’ocupació (erto), gent amb reducció de jornada, aturats o autònoms amb ingressos reduïts. 

Aquestes són les cinc mesures adoptades pel Govern:

1. Microcrèdits per pagar el lloguer

D’acord amb el reial decret llei aprovat, l’Estat posa a disposició dels llogaters de petits propietaris (aquells que tenen menys de vuit vivendes) microcrèdits a tipus d’interès 0 perquè les persones que quedin en situació de vulnerabilitat puguin pagar el lloguer. S’hauran de tornar a 6 anys ampliables a 10 en cas de dificultats. 

2. Grans propietaris: quitança del 50%

Els grans tenidors de vivenda –fons, socimis i immobiliàries– han de realitzar una quitança del 50% o bé una reestructuració del deute en tres anys. I, en qualsevol cas, els llogaters de vivendes d’aquests propietaris també poden acollir-se a les línies d’ajuda públiques. Els gran tenidors, diu el Govern, «han de posar l’espatlla i fer un esforç com tothom».

3. L’Estat pagarà el lloguer als més vulnerables

L’Estat pagarà el lloguer de les persones que després de la crisi es mantinguin en la vulnerabilitat. Fins a 900 euros al mes i 200 euros destinats al pagament de subministraments, manteniment, etcètera.

4. Pròrroga dels arrendaments

Notícies relacionades

Pròrroga extraordinària de sis mesos dels contractes de lloguer de vivenda habitual per evitar pujades abusives aprofitant la situació creada pel Covid-19. 

5. Suspensió dels desnonaments

L’Executiu ordena la suspensió dels desnonaments sense alternativa habitacional durant sis mesos després del final de l’estat d’alarma. D’aquesta manera, diu el Govern, «ningú es quedarà sense llar durant la crisi del coronavirus».