Consell de Ministres

El Govern aprova un subsidi especial per a les treballadores de la llar i els temporals acomiadats

Les empleades de la llar podran compatibilitzar el cobrament de l'ajuda amb continuar treballant part de la jornada

Els treballadors temporals que hagin sigut acomiadats podran percebre una paga única de 430 euros

trabajadors-hogar / periodico

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha donat llum verda en el seu Consell de Ministres d’aquest dimarts a dues noves mesures de protecció social per a dos dels col·lectius més vulnerables davant de l’actual crisi del coronavirus: les treballadores de la llar i els treballadors temporals acomiadats durant l’emergència. L’Executiu estén mitjançant aquest nou paquet d’ajuts el seu «escut social» a dos perfils que fins ara s’havien vist exclosos de la resta de mecanismes extraordinaris habilitats. Així ho ha explicat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres el vicepresident segon, Pablo Iglesias.

Les treballadores de la llar, un col·lectiu que no té reconegut el dret a prestació d’atur, malgrat estar donat d’alta a la Seguretat Social, podran accedir per primera vegada a un subsidi en cas de quedar-se sense feina. També podran compatibilitzar el cobrament de l’ajuda amb continuar treballant part de la jornada. Segons les últimes dades recopilades pel Ministeri de Treball, a Espanya hi ha 319.000 treballadores donades d’alta en el règim especial per a treballadors de la llar. 

La quantitat d’aquest subsidi serà del 70% de la base de cotització de l’empleada de llar; que dependrà al seu torn dels ingressos que oficialment declari i tributi. Per tant, no contempla les hores treballades i no declarades. Per acreditar la baixada d’activitat i poder accedir al subsidi, les treballadores de la llar hauran de presentar la seva carta d’acomiadament, la comunicació de desistiment o la baixa en el sistema especial d’empleats de la llar del règim general de la Seguretat Social. Aquesta ajuda s’haurà de tramitar a través del SEPE. 

Notícies relacionades

El subsidi aprovat del Govern no contempla les més de 200.000 treballadores de la llar que operen ‘en negre’. Les últimes dades de l’INE assenyalen un desquadrament entre 585.000 ocupadors i les 319.000 treballadores donades d’alta. Per a aquest col·lectiu, i d’altres, l’Executiu ultima un ingrés mínim vital; que finalment no ha sigut avaluat en el Consell de Ministres d’aquest dimarts. 

Temporals acomiadats

Davant de l’onada d’extincions de contractes temporals originada en les primeres setmanes de confinament, el Govern ha decidit assegurar un mínim blindatge a aquestes persones que es van quedar sense ocupació i que no havien cotitzat prèviament prou per generar de dret prestació. Fa referència a tots els treballadors que tinguessin un contracte de durada finita amb un mínim de dos mesos d’antiguitat. És a dir, l’extinció ha d’haver-se produït durant l’estat d’alarma i el treballador ha d’acreditar que al gener estava treballant amb aquest contracte. La quantitat serà de 430,2 euros, l’equivalent al 80% de l’Iprem, i la seva durada serà d’un mes.