mesures per al mercat de la vivenda

Els grans propietaris hauran d'acceptar quitances del 50% del deute del lloguer

Els locals comercials i d'autònoms podran acollir-se a la moratòria en el pagament de les hipoteques

Unes 500.000 famílies en situació de vulnerabilitat podran beneficiar-se de les mesures preses

alquiler-y-desahucios / periodico

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías/ Miguel Ángel Rodríguez

Les grans tenidors de vivenda –fons, socimis i immobiliàries– han de posar una mica l’espatlla, segons el que ha expressat aquest dimarts el vicepresident del Govern i ministre d’Agenda Social, Pablo Iglesias, en una roda de premsa després del Consell de Ministres, i fer un esforç per evitar la desigualtat social que pot sobrevenir per la situació de crisi actual. «Xarxa de seguretat», l’ha anomenat la ministra d’Economia, Nadia Calviño. Aquests tenidors hauran de realitzar una quitança del 50% del deute o bé acceptar una reestructuració del deute en tres anys. Els llogaters afectats podran acollir-se, igualment, a les línies d’ajuda públiques. 

Aquest és un dels aspectes que han tingut canvis d’última hora com a conseqüència del debat entre els ministres d’Unides Podem i els del PSOE. Els primers han insistit que en el cas que no sigui possible cancel·lar el deute en el termini fixat després de la moratòria, el deute sigui condonat, mentre que des del Ministeri de Transports, que inclou Vivienda, s’estava més a favor de la moratòria dels lloguers.

Finalment, el que s’ha aprovat, tal com ja ha publicat aquest diari, inclou una moratòria de quatre mesos del pagament del lloguer per a llogaters d’aquests grans propietaris en situació de vulnerabilitat, que seria els que han de destinar més del 40% de la renda al pagament del lloguer. Les condicions de vulnerabilitat són àmplies, no restrictives, ja que poden acollir-s’hi persones que estiguin en ertos, amb reduccions de jornada, i altres situacions laborals restringides. Segons Iglesias, seran 500.000 les famílies en situació de vulnerabilitat que podran beneficiar-se de les mesures aprovades.

Paralització de desnonaments

El Consell de Ministres ha aprovat parar els desnonaments que puguin produir-se en aquesta crisi sanitària durant sis mesos. I, també, durant el mateix temps, es prorrogaran automàticament tots els contractes de lloguer que vencin durant aquest període i hagin de ser renovats. No és clar quin serà l’efecte d’aquesta mesura, però segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadítica (INE), el 2019 es va produir una mitjana trimestral d’execucions hipotecàries de 6.763, tot i que no totes van acabar en llançament. Pel que respecta als contractes de lloguer, a Catalunya, l’Incasol en registra una mitjana trimestral de 40.000, prop de 30.000 dels quals corresponen a la província de Barcelona.

S’ha aprovat també la creació d’una línia de microcrèdits de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) dirigida als llogaters de petits propietaris, aquells que tenen menys de vuit pisos. Aquests crèdits es concediran amb un interès zero a qui no pugui afrontar el pagament del lloguer, i tindrà entre tres i sis anys per tornar l’import. 

Ajuts del Pla de Vivenda

Notícies relacionades

El paquet de mesures es completa amb ajuts per a famílies i individus que es trobin en situació d’insolvència o fallida pels efectes econòmics de la crisi sanitària, als quals s’ajudarà perquè mantinguin o trobin una vivenda, amb càrrec als fons del Pla Estatal de Vivenda, que està dotat amb 500 milions d’euros i podrà comptar amb part dels fons socials destinats a les comunitats autonòmes i que representen uns 300 milions d’euros. Si després de la crisi es manté la vulnerabilitat, l’Estat pagarà el lloguer (el deute). Fins a 900 euros al mes i 200 euros de subministraments, manteniment, etc. «Si al final d’aquest procés hi ha persones en situació de vulnerabilitat, l’Estat no les deixarà tirades i podran conservar la seva vivenda», ha destacat Iglesias.

El Govern ha aprovat també una moratòria per a les hipoteques d’immobles en què es realitzi una activitat econòmica. Es tracta d’una mesura similar a la ja aprovada d’ajornament del pagament d’hipoteques de vivenda habitual per als col·lectius vulnerables per la crisi del coronavirus. S’amplia la moratòria de pagament d’hipoteques també per a locals i oficines d’autònoms i se simplifiquen els criteris de vulnerabilitat perquè no donin lloc a interpretacions que limitin drets, tal com reclamaven organitzacions de consumidors.