CONSELL DE MINISTRES

El Govern impedirà els desnonaments durant sis mesos

Els llogaters que no arribin al pagament de la renda podran demanar un crèdit a l'ICO a tornar en 10 anys

zentauroepp52380535 deshaucio200330175944

zentauroepp52380535 deshaucio200330175944 / Manu Mitru

4
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

El Govern paralitzarà els desnonaments durant sis mesos. Així com imposarà una pròrroga automàtica dels contractes vençuts durant la crisi sanitària també per un termini de sis mesos, de manera que ningú pugui quedar-se sense sostre durant el període que duri l’epidèmia de coronavirus i els efectes econòmics que implicaSobre la taula del Consell de Ministres d’aquest dimarts també hi ha la moratòria de les quotes d’autònoms i pimes així com una ajuda per a col·lectius vulnerables com les empleades de la llar

«El president ens va encarregar als ministeris que no deixéssim a ningú enrere en aquesta crisi, sobretot a totes aquelles persones més vulnerables i que viuen d’un lloguer», ha assenyalat el ministre de Transport, José Luis Ábalos, en roda de premsa per comentar les últimes mesures del Govern. Ábalos ha confirmat que aquest dimarts es porta tota una bateria de mesures relacionades amb l’arrendament al Consell de Ministresque compten amb el recolzament dels ministeris d’Economia i Hisenda i, finalment, amb el suport d’Unides Podem, segons ha donat a conèixer la formació morada aquesta tarda.

Les propostes sobre el lloguer també inclouen els grans propietaris, aquells que tenen més de 8 propietats. El Consell de Ministres estudiarà una moratòria de quatre mesos per als llogaters en situació de vulnerabilitat, que són aquells que han de destinar més d’un 40% de la renda que perceben a l’arrendament de casa seva. Els llogaters afectats per la moratòria tindran diversos anys per fer front al pagament ajornat. En aquest cas, hi havia alguna diferència amb Podem, que recolza la suspensió directa de la renda o en el cas d’una moratòria que les forquilles hagin d’efectuar una quitança sobre aquest deute si és que no es pot pagar.

Petits propietaris

Aquesta mesura, destaquen fonts de Transports pot arribar també a una mica més del 85% de les persones que viuen en règim de lloguer a Espanya en vivendes de petits propietaris. Les persones afectades per la crisi sanitària i que necessitin demanar un crèdit per pagar el lloguer podran recórrer a l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) i tindran un termini per tornar el crèdit d’entre tres i sis anys. Aquesta fórmula, en tot cas, evita acudir al sistema financer tradicional i que l’Estat hagi d’avalar els crèdits.

Transports també plantejaran que les persones o famílies que es vegin abocades a la fallida per l’actual situació no deixaran de tenir una vivenda. Es mobilitzarà una partida del Pla Estatal de Vivenda, dotat amb 500 milions d’euros, per actuar sobre aquesta situació. Fonts consultades assenyalen que, a més d’aquests recursos, hi ha una línia de 300 milions d’euros destinada a les comunitats autònomes, que també podran mobilitzar-se per pal·liar aquesta situació.

Dues visions del problema

Amb aquest paquet de mesures que ha d’aprovar aquest dimarts el Govern, es pretén donar resposta a les demandes sobre això plantejades després que en el primer paquet de mesures econòmiques ja s’incloguessin ajuts al pagament d’hipoteques. Des de diferents col·lectius i alguns partits polítics es va insistir que les iniciatives preses per l’Executiu arribessin també al lloguer, ja que els col·lectius més vulnerables es troben en aquest àmbit i la vivenda. Des d’abans de l’aprovació del decret de moratòria de les hipoteques es van fixar dos posició diferents dins del Govern respecte als lloguers: Unides Podem s’ha manifestat a favor que se suspenguin els arrendaments i les persones afectades per la crisi no hagin de fer front a les rendes. Des del PSOE, no obstant, s’ha considerat que no mereixen el mateix tractament els petits propietaris que les grans forquilles, fons d’inversió, bancs i socimis.

Les diferències s’han anat polint durant l’última setmana. De fet, s’esperava que les mesures que es porten a la reunió ministerial de demà, s’aprovessin ja en el consell de Ministres extraordinari de divendres. Ha fet falta més temps per consensuar una actitud, tot i que encara existeixen algunes diferències entre les dues forces polítiques de l’Executiu. Un dels punts encara oberts a la negociació rau en la forma en què se saldaria el deute que s’acumuli amb els quatre mesos de moratòria del pagament que es pretén permetre als llogaters dels grans propietaris de pisos. Podem pretén que aquest deute no es pagui. La proposta del ministeri que dirigeix José Luis Ábalos passa perquè el llogater pugui fer-hi front en «còmodes terminis».

Notícies relacionades

A Espanya, el mercat el lloguer està completament atomitzat, ja que el gruix de l’oferta procedeix de propietaris particulars, si bé en els últims anys ha començat a professionalitzar-se per la proliferació de les socimis i fons d’inversió. Pràcticament entre el 93% i 95% del mercat està en mans de particulars.

Quant al 5%-7% restant del mercat que està en mans d’empreses i fons, els grans titulars de pisos són el fons nord-americà Blackstone, amb uns 20.000 actius a través de diferents socimis, i després firmes com el grup Azora, amb uns 7.000 pisos, i socimis com Témpore, la participada per la Sareb, amb una mica menys de 3.000.