fiscalitat

Foment i Pimec avisen que el 70% del petit comerç pot acabar tancant si no hi ha moratòria fiscal

Les dues grans patronals catalanes redoblen els esforços per aconseguir una treva temporal en la presentació i liquidació d'impostos

zentauroepp50539032 eco200108204429

zentauroepp50539032 eco200108204429

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Foment del Treball Pimec han llançat un nou SOS al Govern. Segons les dues patronals, si l’Executiu central «no reacciona ràpidament» amb mesures d’urgència, com una moratòria fiscal, «el 70% del teixit comercial, format per pimes, es veurà obligat a presentar preconcurs o, si escau, concurs de creditors, que suposarà el tancament de desenes de milers d’establiments comercials, impagaments definitius a proveïdors, pèrdua d’ingressos públics via impostos i centenars de milers de persones a l’atur»   

Segons el parer de les divisions de comerç de les dues patronals, les mesures presentades el dimarts pel Govern «són totalment insuficients per superar la falta de liquiditat a la qual han de fer front les empreses en una situació de suspensió total de l’activitat». Avisen que posen en risc un gran nombre d’empreses de comerç, restauració i serveis. Més de 200 organitzacions empresarials, a més de col·lectius professionals, s’han sumat en els últims dies a exigir una moratòria fiscal mentre duri l’estat d’alarma per la propagació del coronavirus

És per això que insisteixen en la suspensió del pagament dels impostos, especialment en relació amb les liquidacions tant mensuals com trimestrals de l’IVA, l’IRPF, Societats, cotitzacions a la Seguretat Social i quotes dels autònoms, sense límit. Recorden que és «el teixit productiu el que genera riquesa, prosperitat i ocupació i, en concret, el sector comercial participa amb el 13% del PIB en l’economia espanyola, i el 17% del total d’afiliats de la seguretat social treballa en l’àmbit del comerç, xifra que podria arribar al 22% si tenim en compte els llocs de treball que es generen indirectament».

Notícies relacionades

La situació «de risc» a la qual es veu abocada el sector suposa, a més, «un perill de fallida de l’estat de benestar, ja que el comerç no només és un sector altament intensiu en generació de llocs de treball i aportació a les arques públiques via impostos, sinó que contribueix de forma important a la vertebració urbana, a la qualitat de vida en l’espai públic i al dinamisme urbà», adverteixen.

Foment i Pimec reiteren la necessitat immediata d’accés a la liquiditat. Al seu torn reiteren que «també és absolutament necessari que el Govern d’Espanya –tal com ha acordat el Govern de Generalitat i altres governs autonòmics– acordi immediatament la suspensió del pagament d’impostos per garantir la supervivència de les empreses després de la crisi i per evitar el deteriorament total de l’economia productiva».