mercats

Les pèrdues s'apoderen de les borses europees

L'Ibex 35 cedeix més de 3% en l'obertura en la mateixa línia que la resta de mercats europeus

Els inversors descompten el pitjor escenari econòmic després de la prolongació de l'estat d'alarma

zentauroepp50879427 bolsa191113124415

zentauroepp50879427 bolsa191113124415 / MARISCAL

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

L’Ibex 35 inicia la setmana amb una nova caiguda en la seva cotització. L’indicador cau més del 3% en l’obertura i remarca la tendència negativa amb què han obert tots els parcs europeus davant de la progressió del coronavirus i els seus efectes sobre l’economia. Igualment a la resta d’Europa, els principals mercats també han obert amb forts pèrdues; Londres ha baixat el 4,9 %; Frankfurt, un 4,7 %; París, un 4,3 %; i Milà, un 4,1 %. Si bé ha anat moderant les caigudes.

Els efectes negatius de la pandèmia cada vegada són més obvis –el nombre d’infectats i morts per la pandèmia s’accelera de manera exponencial a tot el món– i apunten cap al pitjor escenari econòmic. Els inversors no acaben de veure els límits de la caiguda i mantenen les vendes.

Les pèrdues del mercat espanyol encara resulten moderades per al desastrós inici de sessió que marcaven els futurs, amb descensos pròxims al 6%. L’indicador lluita per mantenir-se sobre els 6.000 punts, una resistència que si es traspassar portarà l’indicador a zona de mínims del 2012.

Malgrat les pujades registrades les dues últimes sessions, gràcies a les accions dutes a terme pels bancs centrals per fer front a la pandèmia, el principal indicador de la borsa espanyola torna al terreny negatiu, i en els primers compassos de la sessió perd 198,80 punts, el 3,09 %, fins i tot els 6,244,50 punts.

Pessimisme general

Els mercats europeus tornen a decantar-se avui pel pessimisme davant del ràpid avenç del coronavirus i les seves possibles conseqüències econòmiques. Malgrat les mesures que estan adoptant els diversos governs i bancs centrals, l’impacte de la pandèmia a Europa provocarà una recessió econòmica aquest any tal com ha advertit el vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos.

Just demà es donaran a conèixer algunes dades econòmiques que permetran tenir una visió de la situació en què es troba Europa com els PMI avançats de serveis i manufacturers d’Alemanya i França (març), i del conjunt de l’eurozona.

La pandèmia també comença a fer efecte als EUA, on cada vegada són més els estats que han paralitzat la seva activitat econòmica i han demanat als ciutadans que es quedin a casa. Més de 100 milions de nord-americans ja estan sota quarantena per intentar reduir la ràpida expansió del coronavirus al país, on hi ha més de 30.000 contagis i centenars de morts.

Pròrroga de l’estat d’alarma

Notícies relacionades

A Espanya, el Govern ha prorrogat dues setmanes l’estat d’alarma, fins a l’11 d’abril. Ja hi ha 28.572 contagis i 1.720 de morts. Davant de les fortes pèrdues que auguren els futurs dels índexs nord-americans –Wall Street ja va tancar divendres amb una caiguda de més del 4 %–, a Àsia els principals mercats també han tancat a la baixa, tot i que el Nikkei de Tòquio ha aconseguit pujar el 2%, segons els experts, animat per la idea que els Jocs Olímpics del 2020 siguin posposats i no cancel·lats.

Al mercat de matèries primeres, el preu de cru Brent ha començat la setmana a la baixa, amb una caiguda de més del 4 %, fins als 26,08 dòlars. Al mercat de deute, el rendiment del bo espanyol a 10 anys cotitza lleument a la baixa, en el 0,726 %, amb la prima de risc en 108 punts bàsics.

Temes:

Ibex 35