L'OCDE adverteix que el coronavirus supera la seva pitjor previsió econòmica

Assenyala que la pandèmia podria reduir a més de la meitat el creixement de l'economia mundial el 2020

Demana un esforç coordinat entre governs i bancs per superar la crisi del Covid-19

rosas42490166 angel gurria ocde200131151210

rosas42490166 angel gurria ocde200131151210 / Mario Guzman

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

L’OCDE ha llançat aquest dissabte una dura advertència: l’impacte del coronavirus al món està superant les seves pitjors previsions econòmiques. L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics ha reconegut que la pandèmia podria deixar un panorama que no estava contemplat ni en els escenaris més pessimistes i remarca que és urgent un esforç coordinat per part de governs i bancs centrals per superar la crisi.

Fa tot just 20 dies, l’entitat va assegurar que, segons les hipòtesis que estudiaven, la malaltia podria reduir a la meitat el creixement de l’economia mundial el 2020 i situar-lo en l’1,5%, provocant la recessió en economies com l’europea o la japonesa. «Ara sembla que ja hem avançat molt més enllà de l’escenari més sever previst llavors», va dir el secretari general de l’OCDE, Ángel Gurría, en una nova plataforma digital llançada divendres passat a la nit. 

Segons el seu parer, la resposta necessària requereix «un nivell d’ambició semblant al del pla Marshall, que va crear l’OCDE, i una visió similar a la del New Deal, però ara a escala mundial». Així, ha fet una crida a tots els governs i bancs centrals a cooperar i realitzar un esforç coordinat. 

Tercer gran xoc

Gurría va destacar que aquesta pandèmia constitueix el tercer gran «xoc» econòmic, financer i social del segle XXI, després dels atemptats de l’11 de setembre del 2001 i la crisi financera global del 2008. Entre els seus efectes, la suspensió de la producció als països afectats, amb danys col·laterals a les cadenes de subministrament mundials, i una forta caiguda en el consum que s’uneix al col·lapse en la confiança.

El representant de l’anomenat «club dels països rics» va alertar que tot i que les estrictes mesures que s’estan aplicant són essencials per contenir el virus, porten les economies a «un estat de congelació profunda sense precedents, del qual la recuperació no serà directa ni automàtica»

Més de 210.000 casos

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va anunciar aquest divendres que hi ha més de 210.000 casos de Covid-19 a tot el món, mentre que les morts han superat la barrera de les 9.000. Gurría va recalcar que, a més d’actuar per minimitzar la pèrdua de vides, també és prioritari un esforç coordinat contra la «gran crisi econòmica» desencadenada, que seguirà encara que la pitjor part sanitària hagi passat.

El secretari general de l’OCDE va fer declaracions recents com la del G-7, que aquest dilluns es va comprometre a «fer tot el necessari» a través d’«una estreta cooperació» per frenar la crisi econòmica i sanitària, però va apuntar que és insuficient.

Notícies relacionades

Gurría va instar a recolzar el personal sanitari i que les agències reguladores sanitàries treballin juntes per treure els obstacles burocràtics que frenen el desenvolupament i l’aplicació de vacunes i tractaments, fins i tot en el cas de pacients sense assegurança.

El representant de l’OCDE també va sol·licitar als governs reduir els requisits per accedir a la indemnització per atur, i va advertir als bancs centrals que un enfocament conjunt en el control i el diagnòstic de les tensions creixents és millor que «respostes soltes i inconsistents». 

Temes:

OCDE