Coronavirus

S&P preveu que Espanya entrarà en recessió amb una caiguda del PIB de l'1,8%

Estàndard & Poor's anticipa un rebot de l'economia del 3,1% el 2021 per tornar després a l'1,4% el 2022

L'agència pronostica un dèficit del 4,3% del PIB aquest any però manté la seva nota sobre el deute espanyol

zentauroepp45891658 calvio181114173530

zentauroepp45891658 calvio181114173530 / JVS

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

L’agència de qualificació Estàndard and Poor’s (S&P) preveu que l’economia espanyola entrarà en recessió aquest any amb una caiguda del PIB de l’1,8%, davant el creixement de l’1,5% anteriorment previst, com a conseqüència de l’aturada de l’economia per la pandèmia del coronavirus i de les mesures d’aïllament adoptades pel Govern per frenar els contagis.

A més, S&P estima que el dèficit públic se situarà aquest any en l’entorn del 4,3% del PIB (el 5% en termes de caixa). Aquest pronòstic inclou l’impacte de les mesures econòmiques de xoc ja adoptades per l’Executiu i la previsió que es podrà veure forçat a adoptar-ne altres de noves per un impacte equivalent a un altre 0,5% del PIB. Per al 2021 es preveu un dèficit del 3,1% del PIB (el 2,5% en termes de caixa).

Amb tot, l’agència de qualificació manté la nota sobre la solvència del deute públic espanyol en en un notable mitjà (A) amb perspectiva estable. Això és en part perquè S&P preveu que després de la recessió del 2020, el 2021 es produirà un rebot significatiu del PIB, que podria créixer més del 3,1%, davant l’1,6% inicialment calculat, amb la qual cosa malgrat l’impacte negatiu del coronavirus el creixement serà similar en el conjunt dels dos anys. En els dos anys següents (2022 i 2023) el creixement podria tornar a un camí de l’1,4% i l’1,5%.

Estàndard & Poor’s considera que el rebot del creixement en el  2021 permetrà una millora dels ingressos i dels comptes i a més valora que els baixos preus del petroli i dels tipus d’interès permetran a Espanya un superàvit exterior per compte corrent, malgrat la caiguda de les exportacions

Amb tot, l’agència no perd de vista les que, segons el seu parer, són les principals debilitats de l’economia espanyola, que passen per un elevat nivell de deute públic, l’envelliment de la població i la dualitat de mercat de treball.

Reacció de l’economia

Des del punt de vista del Ministeri d’Economia, la decisió de S&P de ratificar el ràting d’Espanya en A amb perspectiva estable, «demostra la solidesa de fons de l’economia espanyola».

L’informe reconeix que el Covid-19 tindrà un impacte en l’economia espanyola, però ressalta que el creixement acumulat entre el 2020 i 2021 serà pràcticament similar al que es registraria sense l’impacte de l’epidèmia, segons subratlla el Departament que dirigeix la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño. I respecte a les previsions de recessió, el Ministeri aconsella «prendre-les amb cautela».

En la seva nota sobre l’economia espanyola, S&P percep que els riscos sobre l’economia espanyola estan equilibrats, però adverteix que si el nivell de deute públic torni a situar-se per sobre del 100% del PIB podria rebaixar la seva qualificació del deute públic espanyol, amb el seu consegüent encariment. En sentit contrari, podria millorar la seva qualificació si el deute se situa per sota del 80% del PIB

Baix impacte de l’independentisme

Notícies relacionades

El descens de l’1,8% de l’economia espanyola el 2020 vindrà de la mà –segons S&P– d’una caiguda del consum del 3%, d’una inversió «anèmica» i d’una pèrdua del 6,1% en les exportacions. L’abast dels danys dependrà «de la durada de la quarantena». 

Com en anteriors informes, l’agència de qualificació anticipa que la tensió independentista a Catalunya continuarà sent «un punt de fricció» en la política nacional. Amb tot, considera que «les tensions polítiques no tenen un pes significatiu en el perfil de l’economia espanyola».