mesures contra el coronavirus

El BCE suavitza la normativa bancària per recolzar els avals i moratòries hipotecàries

Els bancs hauran de fer menys provisions de l'habitual per les mesures aprovades pel Govern

El supervisor allibera 120.000 milions de capital dels bancs perquè absorbeixin pèrdues i donin crèdits

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

Com feia temps que reclamaven els bancs i que esperava el Govern, el Banc Central Europeu (BCE) ha confirmat aquest divendres que suavitzarà el tractament comptable dels actius morosos perquè els bancs de la zona euro puguin donar suport «plenament» a les garanties i moratòries aprovades pels països per combatre els efectes econòmics del coronavirus. La mesura afecta directament i positivament dues iniciatives aprovades dimarts per l’Executiu espanyol: els avals públics per valor de 100.000 milions d’euros a crèdits a empreses i l’ajornament en el pagament d’hipoteques per a col·lectius vulnerables.

El reial decret aprovat pel Govern dimarts, precisament, contemplava que la moratòria hipotecària tingués un tractament especial quant a les provisions que han de fer els bancs per afrontar pèrdues, però faltava la confirmació del BCE. Quant als avals, el Consell de Ministres té previst en principi aprovardimarts que ve les seves condicions, en particular quin percentatge garanteix l’Estat i a quin tipus de préstecs (els bancs volen que sigui el 80%). Per a això, era fonamental que el banc central aclarís el seu tractament i també s’espera que la Comissió Europea aclareixi el seu encaix dins de la normativa comunitària d’ajuts d’Estat.

El Mecanisme Únic de Supervisió (MUS) del BCE ha explicat que aplicarà temporalment certa «flexibilitat» en el tractament dels préstecs garantits per l’Estat a deutors amb un perfil de risc elevat i també dels crèdits els pagaments dels quals s’ajornin. Així mateix, tindrà una consideració més suau de l’habitual amb els préstecs amb aval públic que no es paguin. Tot això implica que els bancs hauran de fer menys provisions de l’habitual. A més, els inspectors seran menys exigents en les estratègies de reducció d’actius morosos imposades a les entitats i el BCE ha instat els bancs a calcular quines provisions necessiten sense ser «excessivament procíclics» (és a dir, sense projectar la situació econòmica actual cap al futur de manera desmesurada, cosa que els faria estimar que han de guardar més recursos per cobrir futures pèrdues, amb el consegüent perjudici en el flux de crèdit). 

Capital i dòlars

Notícies relacionades

El MUS, així mateix, ha activat les mesures d’alliberament dels matalassos de capital dels bancs que va anunciar dijous de la setmana passada. Segons ha estimat aquest divendres, les grans entitats de la zona euro comptaran amb uns 120.000 milions d’euros dels seus propis recursos per absorbir pèrdues o per donar crèdits per valor de fins a 1,8 bilions d’euros a «llars i empreses amb necessitats de liquiditat extraordinària».  

Paral·lelament, el BCE, la Reserva Federal nord-americana, el Banc del Canadà, el Banc d’Anglaterra, el Banc del Japó, i el Banc de Suïssa han anunciat que injectaran encara més dòlars al mercat en un moment en què la moneda nord-americana registra una gran demanda per ser considerada un actiu refugi davant la caiguda del valor d’altres actius financers. Les grans autoritats monetàries del món, així, han decidit que les injeccions de liquiditat en dòlars amb set dies de venciment que realitzen actualment una vegada a la setmana passaran a ser diàries des de dilluns fins a finals d’abril com a mínim. La mesura s’uneix a la seva recent decisió de realitzar injeccions setmanals als bancs de la moneda nord-americana amb 84 dies de termini de devolució i d’intercanviar-se quantitats de les seves divises nacionals a un preu rebaixat de 0,5 a 0,25 punts bàsics per sobre de l’US ‘dollar overnight index swap’ (OIS).