efectes del confinament

Les farmacèutiques asseguren el subministrament tret que la paràlisi duri «diversos mesos»

Les indústries europees han reforçat a les fàbriques torns de treball per mantenir la producció

L'agència del medicament no detecta desproveïments més enllà dels habituals

farmacia

farmacia

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso

Les companyies farmacèutiques assentades a Espanya estan funcionant aquests dies a ple rendiment, malgrat les dificultats derivades de la crisi per la pandèmia de coronavirus, per garantir la producció i l’enviament de medicaments a tots els hospitals i farmàcies del país. Així ho han traslladat aquests últims dies a la patronal Farmaindustria les 150 companyies farmacèutiques que formen part de l’associació. A escala europea, les patronals del sector han informat que segueix l’activitat industrial normal i que així seguirà, «tret que l’actual situació es mantingui diversos mesos».

Els laboratoris farmacèutics han establert a les seves plantes de producció i emmagatzemament l’organització de torns de treball i/o l’assignació i formació de recursos addicionals en previsió que puguin produir-se baixes laborals. Igualment, les companyies tenen prevista l’existència de personal de suport, en particular per a aquelles activitats considerades essencials per al subministrament del producte.

Les empreses europees estan avaluant els possibles impactes a més llarg termini. En aquest moment els membres de la Federació Europea d’Associacions de la Indústria Farmacèutica, Efpia, no anticipen impactes a les seves cadenes de subministrament «llevat que les disrupcions degudes al brot de Covid-19 es mantinguin més enllà de diversos mesos. Continuem analitzant la situació de prop i mantindrem un diàleg obert i constant amb l’Agència Europea de Medicaments i amb les autoritats europees i nacionals a mesura que es disposi d’informació rellevant», van assegurar des de la patronal europea de medicaments innovadors.

Notícies relacionades

El president de Farmaindustria, Martín Sellés, ja va avançar aquesta setmana que davant de la situació de crisi sanitària que viu el país, les companyies farmacèutiques són «conscients de la importància del medicament per als pacients i per als professionals sanitaris que en tenen cura, i de la necessitat, per tant, d’anticipar i resoldre qualsevol problema de subministrament». D’aquesta manera, des de la indústria farmacèutica s’han posat en marxa plans de contingència, i es treballa en estreta i continuada cooperació amb l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) per compartir informació en cas que es detecti qualsevol alteració en matèria de subministrament de fàrmacs i articular les mesures oportunes per garantir l’atenció als pacients.

Els laboratoris farmacèutics treballen igualment aquests dies en estreta col·laboració amb els distribuïdors i les oficines de farmàcia per assegurar que tota la cadena del medicament funciona de manera coordinada i eficient. En concret, totes les patronals implicades en la cadena de subministrament del medicament, Farmaindustria, Aeseg (medicaments genèrics), Fedifar (distribució) i el Consell General de Col·legis Farmacèutics (CGCOF), estan mantenint contacte continuat per assegurar el subministrament.