Crisi del coronavirus

Una allau d'ERTOs espera la reforma extraordinària del Govern central

Patronal i sindicats insisteixen de nou a l'Executiu perquè doni llum verda a l'agilitació de les suspensions d'ocupació

Empreses de tots els sectors ultimen els expedients, a l'espera d'activar-los amb les noves condicions

undefined52776473 graf6376  madrid  13 03 2020   una terraza en el centro de m200313183345

undefined52776473 graf6376 madrid 13 03 2020 una terraza en el centro de m200313183345 / Mariscal

2
Es llegeix en minuts
R. M. Sánchez / G. Ubieto

Una allau d’expedients de suspensió d’ocupació espera la reforma extraordinària que té el Govern pendent activar per inundar les oficines de l’autoritat laboral. Tant la patronal com els sindicats i el mateix Ministeri de Treball han tornat a remarcar aquest divendres la urgència de flexibilitzar al més aviat possible la regulació dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) a causa del coronavirus, sobretot després de la decisió de les administracions espanyoles de tancar centres escolars, comerç i hostaleria. Això, sense comptar amb els perjudicis al sector turístic i del transport, per les restriccions al moviment de les persones, i a la indústria, en general, per la interrupció d’algunes cadenes de subministrament i el tancament de molts centres de treball per motius de salut pública. En contactes informals mantinguts aquest divendres entre les parts, les centrals han tornat a apressar el Govern, segons fonts sindicals.

 

En el document que patronals i sindicats van traslladar dijous al president del Govern s’advocava per flexibilitzar els ERTO per causes de força major vinculades al coronavirus. És a dir, reduir el període de consultes de 15 a 7 dies i introduir més uniformitat en els tràmits. A més, es proposa que aquest tipus d’expedients tinguin efectes retroactius a la data de la comunicació als treballadors o els seus representants de la intenció d’iniciar-lo i que els salaris abonats i cotitzacions es reposaran des de l’esmentada data amb càrrec al fons extraordinari.

Diverses fonts sindicals consultades del sector del turisme, l’hostaleria o el comerç afirmen estar en converses per pactar suspensions d’ocupació, tot i que allarguen tancar qualsevol acord fins a la publicació d’aquestes mesures extraordinàries. «Amb la llei tal com està ara a ningú li interessa firmar res», explica un dirigent sindical amb diversos processos oberts. En cas que el Govern central anunciés mesures en aquest sentit després del Consell de Ministres extraordinari previst per avui, l’allau d’ERTOs a partir de dilluns sembla assegurada.

El tancament d’escoles accelera les suspensions

Notícies relacionades

La reunió de dijous passat, no obstant, es va saldar sense cap resposta clara sobre això. El president de la CEOE, Antonio Garamendi, va obtenir la impressió que el Govern sí que havia acollit la proposta negociada entre empresaris i sindicats, no obstant, en el comunicat emès per la Moncloa amb prou feines es feia referència a què la ministra de Treball, Yolanda Díaz, havia insistit «en la necessitat d’abordar mesures excepcionals per donar solució a la problemàtica laboral que es deriva de la situació actual sanitària i protegir i recolzar les treballadores i treballadors».

Al marge d’aquestes mesures extraordinàries, una palanca que ha accelerat les suspensions d’ocupació, i fins i tot els acomiadaments, ha sigut el tancament d’escoles en diferents comunitats autònomes. Monitors, vigilants de menjador i personal de càtering són alguns dels col·lectius afectats. L’empresa Inet, subcontractada per Telefónica i que fa el manteniment dels aparells informàtics en diverses escoles, està citada dilluns per a una reestructuració d’ocupació. Fonts consultades del comitè d’empresa parlen de 44 treballadors afectats, un terç de la plantilla. «No sabem si seran suspensions o acomiadaments», compten.