Mesures contra el coronavirus

El Govern assumeix la proposta de patronal i sindicats per agilitar els ERO temporals

CEOE, Cepyme, CCOO i UGT firmen un document conjunt, entre d'altres, per reduir de 15 a 7 dies el període màxim per tancar una suspensió temporal d'ocupació vinculada a la Covid-19

rosas51878852 cuerva garamendi diaz sordo alvarez200312134248

rosas51878852 cuerva garamendi diaz sordo alvarez200312134248 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
R. M. Sánchez / G. Ubieto

El Govern ha mantingut aquest dijous una reunió amb patronal sindicats en què han discutit mesures extraordinàries per abordar la problemàtica laboral pel coronovirus. CEOECepymeCCOO i UGT han instat l’Executiu a abordar una nova regulació dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) i incidir, de manera molt particular, en la causalitat vinculada als efectes de coronavirus, la simplificació dels procediments i l’escurçament dels terminis de resolució dins de la necessària seguretat jurídica. Els agents socials han publicitat la complicitat de l’Executiu amb les esmentades mesures i fonts del Ministeri de Treball han admès predisposició.

Segons el que s’ha acordat entre patronal i sindicats, les mesures adoptades per les Administracions per motiu de salut pública, com el tancament de centres i la cancel·lació d’activitats, les restriccions a la mobilitat de les persones o mercaderies, l’aïllament per evitar el contagi o la manca de subministraments, entre d’altres, podran justificar els ERTO per força major. Patronals i sindicats insten a prioritzar les mesures de flexibilitat internes, com la reorganització del calendari o la redistribució de la jornada laboral. No obstant, han instat l’Executiu a aprovar les esmentades reformes en la màxima brevetat. Fonts consultades de Moncloa no estudien, actualment, la convocatòria d’un Consell de Ministres extraordinari per establir noves mesures.

Amb l’objectiu d’agilitar els tràmits en cas que una empresa hagi de suspendre la seva producció, els agents socials han sol·licitat formalment al Govern que redueixi de manera extraordinària els períodes de consulta per negociar un ERTO de 15 a set dies, tal com han explicat fonts coneixedores. També han sol·licitat l’aclariment dels supòsits de causa major vinculats al coronavirus. I que s’estengui l’exoneració de cotitzacions a la Seguretat Social per part de les empreses i la no-consumició del subsidi d’atur per als treballadors afectats als supòsits d’ERTO per causes productives. Tot això sempre que les companyies que recorrin als esmentats mecanismes puguin acreditar una afectació clara de la seva activitat fruit del coronavirus.

Patronal i sindicats també han plantejat al Govern que, en cas que una empresa no disposi de comitè d’empresa, siguin els sindicats majoritaris al sector els qui negociïn les condicions de l’ERTO; no una comissió ad hoc de treballadors.

A càrrec d’un fons extraordinari

Notícies relacionades

Una altra de les mesures que patronal i sindicats han fet arribar al Govern, en un document enviat aquest dijous al matí i consensuat entre les parts a última hora de dimecres, és que la cobertura per als treballadors que s’hagin de sotmetre a aïllament, fruit del contagi o de la Covid-19, percebin des del primer dia el 100% del seu salari. El Govern ja va avançar una cobertura del 75% per als esmentats casos, en assimilació a una baixa per accident de treball, i els agents socials li han exigit ampliar-la. I que l’esmentat cost no repercuteixi a les arques de la Seguretat Social, sinó que s’acabi costejant mitjançant un fons extraordinari.

Sobre la casuística concreta dels treballadors fixos discontinus, la Seguretat Social ha de garantir el seu accés a les prestacions d’atur sense exigir un període de carència i assegurant el comptador zero.