Coronavirus

Les agències de viatges consideren «decebedores» les mesures del Govern central

«Sense mesures complementàries, el sector turístic s'aboca a una crisi més gran que la del 2008», diu Fetave

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El turisme viu una situació crítica. El coronavirus afecta de ple la seva activitat, des de la por de volar per possible contagi fins a la cancel·lació de vacances com a mesures preventives, el sector es veu abocat a una crisi que ja ha deixat pel camí anuncis de EROs temporals en empreses com Air Europa i Meliá, i que podria suposar unes pèrdues pròximes als 34.000 milions d’euros a tot el sector. 

La Federació Empresarial d’Associacions Territorials d’Agències de Viatges Espanyoles (Fetave) reconeix que les mesures anunciades aquest dijous pel president del Govern central, Pedro Sánchez, d’ajornar les quotes de Seguretat Social i de l’IVA adoptades per a pimes i autònoms i la línia de crèdit de 400 milions de l’ICO són «positives», però «absolutament insuficients».

Les agències es queixen que, d’una banda, s’exclogui d’aquestes mesures a les empreses més grans, també afectades per la situació actual; i, de l’altra, que la línia de crèdit sigui comparable a la posada en marxa durant la crisi de Thomas Cook (llavors es van donar 200 milions d’euros de crèdits ICO i 500 milions d’un fons turístic), una situació que dista per molt de l’habitual, ja que només afectava les illes, especialment les Canàries. 

«[Aquestes mesures] traslladen la impressió que el Govern no ha entès la profunditat ni la gravetat de la situació que afecta més del 13% de l’ocupació i un sector que va ser clau per a la sortida de la crisi del 2008», assegura Fetave. Una afirmació assumida pel mateix president del Govern central, Pedro Sánchez, fa un any durant la V edició del Fòrum Hotusa.

Notícies relacionades

Des de les agències de viatges reclamen l’extensió de les mesures d’ajornament aprovades en el conjunt del sector turístic i molt especialment a agències de viatges, hotels i apartaments turístics, transportistes de viatgers per carretera, ‘rent a car’ i companyies aèries i una línia de crèdit no inferior a 4.000 milions d’euros per garantir la liquiditat del sector, com també han demanat aerolínies i el ‘lobby’ turístic Exceltur.

Fetave confia en la «maduresa» de les organitzacions empresarials integrades a CEOE i Cepime i en les organitzacions sindicals UGT i CCOO per acordar «urgentment» mesures laborals mitjançant modificacions de jornada, vacances i altres accions que limitin els EROs temporals al mínim possible.

Temes:

Turisme