Mesures de xoc

El Govern mobilitza 18.255 milions contra el coronavirus

L'Executiu avança 2.800 milions a les autonomies per a despesa sanitària

Pimes i autònoms podran sol·licitar abans del 30 de maig ajornar a sis mesos deutes tributaris de fins a 30.000 euros

52757810 60 / Luca Bruno (AP)

52757810 60
undefined52724901 el presidente del gobierno  pedro s nchez  analiza el impact200311113811

/

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Consell de Ministres extraordinari ha aprovat aquest dijous un nou reial decret llei de mesures urgents contra els efectes del coronavirus, amb accions per reforçar el sector sanitari i ajudar famílies i empreses, després de les primeres iniciatives de dimarts passat.

Les mesures adoptades aquest dijous mobilitzen un total de 18.225 milions d’euros, segons els càlculs del Govern, si bé amb prou feines suposen una despesa addicional més gran per als Pressupostos de l’Estat, ja que majoritàriament es tracta d’avançament de quantitats, ajornaments en els pagaments o línies de crèdit. El pla no inclou encara el decret llei anunciat dimecres per ministre José Luis Escrivá per crear una nova prestació a favor dels pares i mares treballadores que hagin de suspendre les seves jornades per a la cura de fills pel tancament dels centres escolars.

«Es tracta d’un primer paquet de mesures urgents. En les pròximes setmanes n’hi haurà més», ha dit el president del Govern, Pedro Sánchez, en la roda de premsa telemàtica oferta després de la reunió extraordinària d’un Consell de Ministres que havia despertat gran expectativa. El líder del PP, Pablo Casado, va expressar la seva «decepció» davant de la «insuficiència» de les mesures aprovades.

«No escatimarem esforços», va dir, no obstant, el president Sánchez. «Els espanyols es poden sentir protegits. Farem el que faci falta i quan faci falta».

Bateria de mesures

De moment, aquestes són les mesures, de mínim impacte pressupostari, adoptades aquest dijous pel Consell de Ministres:

Transferència de 2.800 milions a les comunitats autònomes per reforçar els serveis sanitaris. Aquesta quantitat constitueix un avançament dels pagaments a compte del finançament autonòmic previstos per a aquest any, segons ha explicat el president del Govern.

–A més, es «mobilitzaran» 1.000 milions més del fons de contingència dels Pressupostos per a intervencions prioritàries assenyalades per Sanitat.

–El Govern es reserva la capacitat de regular preus màxims de venda de medicaments i material sanitari i en garanteix el proveïment

–Transferència de 25 milions a les comunitats autònomes per, a través de beques menjador, atendre l’alimentació de nens en situació de pobresa infantil afectats pel tancament de centres escolars. 

–Les beques menjador es podran fer efectives malgrat que les escoles estiguin tancades. Això, segons el Govern, permet també mantenir l’activitat econòmica vinculada a aquests serveis d’alimentació.

–Flexibilitzar la normativa d’educació i el requisit de presència mínima perquè es puguin ordenar el desenvolupament dels cursos amb activitats no presencials.

–Pimes i autònoms, prèvia sol·licitud, podran ajornar i fraccionar els seus deutes tributaris sense interessos durant sis mesos (s’estima que suposarà una injecció temporal de liquiditat de 14.000 milions). Aquesta mesura serà efectiva fins al 30 de maig del 2020. Durant aquest temps Hisenda permetrà que les empreses i els autònoms puguin ajornar fins a 30.000 euros en el pagament d’impostos durant sis mesos, amb tres mesos de carència. Aquests ajornaments es concediran per un termini de sis mesos, però les empreses tindran l’opció de tornar els diners als tres i no abonar res en interessos. Les pimes i els autònoms també podran sol·licitar l’ajornament per conceptes que fins ara tenien la consideració d’inajornables, tals com retencions de l’IRPF, quotes repercutides d’IVA i pagaments fraccionats de l’impost sobre societats.

–Ajornaments en la devolució de préstecs oficials concedits per la Secretaria General d’Indústria i de la Petita i Mitjana Empresa.

–Línia de crèdits tous a compte de l’ICO per import de 400 milions per als sectors de transport i hostaleria.

–S’amplien les bonificacions a la Seguretat Social per a contractes fixos discontinus que es realitzin entre els mesos de febrer i juny en els sectors de turisme, comerç i hostaleria vinculats a l’activitat turística.

–S’ha sol·licitat a la Comissió Europea que permeti al coordinador de ‘slots’ espanyol, AECFA, no aplicar la regla que regula l’ús de ‘slots’ per a les pròximes temporades. Aquesta exempció permetria que les companyies aèries no es veiessin penalitzades en el futur per haver reduït els seus vols en les actuals circumstàncies.

–L’Administració General de l’Estat podrà utilitzar el procediment d’emergència per contractar qualsevol tipus de béns i serveis necessaris per frenar l’epidèmia. Amb la mateixa finalitat, es concedeix més flexibilitat al moviment de partides pressupostàries.

–Des del 16 de març, Renfe abordarà canvis de bitllets sense cost a viatgers afectats pels efectes de l’epidèmia i tornarà la quantia dels bitllets a viatgers de l’Imserso.

–Es faculta la CNMC per a una vigilància més gran davant possibles abusos en preus contra els consumidors.

Notícies relacionades

Dimarts passat, el Govern ja va acordar la suspensió dels vols directes des d’Itàlia durant 14 dies i la cancel·lació dels viatges de l’Imserso durant un mes.

El Consell de Ministres també va aprovar dimarts passat un reial decret llei per millorar la protecció de tots els treballadors aïllats i/o infectats pel coronavirus. La seva situació quedarà equiparada a la d’una baixa laboral per accident de treball i podran tenir accés a una prestació pública equivalent al 75% de la base reguladora des de l’endemà al de la baixa laboral.