conseqüències del coronavirus

El Santander envia a teletreballar uns 10.000 empleats a Madrid

El Banc d'Espanya també ha recomanat el treball remot a la seva plantilla

La CNMV insta les empreses a estimular l'assistència a distància a les juntes d'accionistes

6
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar / S. Ledo

El Santander ha «demanat» als gairebé 10.000 empleats de les seves seus corporatives a Madrid que teletreballin durant els pròxims 15 dies, en línia amb la recomanació del Govern central i l’autonòmic per la crisi de coronavirus. A més, el banc ha instat els seus accionistes a participar en la pròxima junta del 3 d’abril aprofitant els canals d’«assistència remota, és a dir, sense presència física» i ha anunciat una línia de liquiditat per a pimes i autònoms de crèdits preconcedits a un any per import de 20.000 milions d’euros.

El consell d’administració del Santander es va reunir ahir dilluns en sessió extraordinària per analitzar la situació generada per la malaltia i els seus plans de contingència, dirigits a prevenir el contagi i a assegurar que el banc continuï prestant els seus serveis amb normalitat. El teletreball a Madrid se suma a altres mesures adoptades ja per l’entitat en les últimes setmanes a tots els països on opera, com ara limitar els viatges que no fossin imprescindibles i evitar les reunions amb un nombre elevat d’empleats.

El banc també ha anunciat que les seves filials a cada país on opera aniran revelant mesures per recolzar els seus clients. En aquesta línia s’emmarquen els 20.000 milions en crèdits preconcedits anunciats per la seva unitat a Espanya, amb els quals pretén «garantir la liquiditat a curt termini» de les pimes i els autònoms davant els impactes econòmics de les mesures de contenció del coronavirus i donar a les empreses afectades «més flexibilitat en la gestió del seu flux de caixa». Així mateix, s’ha compromès a «analitzar al detall qualsevol necessitat de finançament que puguin tenir els seus clients, independentment del sector d’activitat».

Mesures per a l’assemblea

El consell també va aprovar una sèrie de mesures relatives a la junta, després d’haver determinat que, «de moment», la millor opció és mantenir la data prevista, «després d’haver avaluat al detall els avantatges i inconvenients que comportaria una possible cancel·lació o el seu retard fins a una data posterior per determinar». L’assemblea ha reunit altres anys més de 2.000 persones al Palau d’Exposicions i Congressos de la ciutat de Santander. En concret, ha reforçat els canals d’assistència remota, ha deixat la porta oberta a habilitar «equips i locals» per seguir-la a distància i ha explicat que, «si fos necessari, la disposició de les sales on se celebrarà serà modificada, així com la distància mínima entre cada seient», a fi de protegir la salut dels assistents.

«La salut dels nostres empleats, clients i accionistes és de màxima prioritat per al banc i en les últimes setmanes hem pres una sèrie d’iniciatives per protegir el seu benestar mentre assegurem que el banc continua operant amb normalitat», ha afirmat en una nota Ana Botín, presidenta del grup. «Preguem a tots els accionistes que planifiquin la seva participació per canals a distància o es posin en contacte amb la línia d’atenció a l’accionista si necessiten ajuda. Aquesta decisió és coherent amb el nostre objectiu de protegir la salut de tots els nostres grups d’interès (‘stakeholders’) i d’assegurar que els nostres accionistes poden exercir plenament tots els seus drets», ha afegit respecte a la junta. 

Altres institucions

El Banc d’Espanya també ha recomanat a tots els empleats la feina dels quals no exigeixi la presència física a les diferents seus de la institució que continuïn el desenvolupament de les seves tasques des de casa. Aquesta decisió s’aplicarà progressivament a partir d’aquest dimecres, serà vigent durant els pròxims quinze dies, i podrà ser revisada en funció de com evolucioni l’extensió del coronavirus. La mesura se suma a d’altres de ja adoptades per la institució, com la suspensió, almenys fins al 20 d’abril, dels viatges de feina internacionals a les àrees qualificades de risc elevat (la Xina, Corea del Sud, el Japó, Singapur i el nord d’Itàlia), així com la restricció, tret de causes molt justificades, dels desplaçaments a la resta de països. L’organisme supervisor també va decidir suspendre les visites als seus edificis i els esdeveniments amb una participació prevista de més de deu persones. 

La Comissió Nacional del Mercat de Valores (CNMV), d’altra banda, ha instat les empreses a fomentar l’assistència remota a les juntes d’accionistes previstes per als pròxims mesos, arran de «diferents consultes» efectuades a l’organisme supervisor. La institució, així, ha instat a «estimular tant com sigui possible» l’assistència per representació en lloc de presencialment i ha demanat a les companyies que maximitzin la utilització de mecanismes d’assistència remota. «Si aquests mitjans estan disponibles i resulten efectius, pot fins i tot ser factible una junta general íntegrament telemàtica», ha destacat.

També ha remarcat que diverses firmes cotitzades han decidit aquest any no convidar-hi empleats, proveïdors i altres persones no accionistes, així com suprimir «activitats socials i incentius menors que tradicionalment fomenten l’assistència d’accionistes o de convidats (còctel o recepció prèvia o posterior, entrega de petits obsequis en ocasió de la junta, etc.)». L’organisme presidit per Sebastián Albella, així mateix, considera «raonable possibilitar l’assistència telefònica o per videoconferència dels administradors o altres persones obligades a ser presents en la junta general que, per motius de salut o eventuals restriccions de viatge, no puguin assistir-hi personalment».

Més empreses

El BBVA, per la seva banda, ha anunciat que un empleat de la seva seu central de Madrid s’ha contagiat del coronavirus, per la qual cosa ha procedit al tancament de l’àrea on treballava, així com d’alguns espais comuns com a mesura preventiva. El grup ha activat mesures addicionals després de les recomanacions d’aquest dilluns de les autoritats. Així, està fomentant el teletreball dels seus empleats dels serveis centrals i preveu flexibilitzar els horaris dels treballadors que, per les seves funcions, hagin d’acudir a les seves instal·lacions. Aquestes iniciatives se sumen a altres de ja adoptades, com restringir els viatges en general i prohibir-los a les zones de risc, l’ajornament del dia de l’inversor previst per al 24 de març, o l’habilitació d’una sala de contingència de tresoreria. 

Telefónica, d’altra banda, ha decidit facilitar i potenciar el teletreball per a tots els treballadors, amb especial èmfasi en els companys amb fills en edat escolar i en col·lectius de risc. A través d’una carta a la seva web, el seu president, José María Álvarez-Pallete, ha anunciat que aquesta mesura se suma a d’altres, com la cancel·lació de viatges o el foment de jornades flexibles. A més, oferirà sense cost addicional per als clients Fusión i clients mòbil de Movistar 30 GB addicionals cada mes, durant dos mesos. A més, incrementarà de manera gratuïta l’oferta d’entreteniment, especialment amb continguts infantils i esdeveniments esportius, a través de la seva aplicació Movistar + Lite. 

Orange també ha determinat que tots els treballadors que tinguin fills menors d’edat a la Comunitat de Madrid i que necessitin teletreballar durant els dies que duri el tancament de les escoles podran fer-ho. L’operadora ha tingut coneixement aquest dimarts d’un segon cas de contagi entre els treballadors que ja estaven en quarantena des de dilluns. La persona afectada és a casa seva, amb símptomes lleus i seguiment mèdic.

Notícies relacionades

Mapfre, en la mateixa línia, ha anunciat que facilitarà el teletreball de manera prioritària a aquells pares i mares de Madrid i el País Basc amb fills menors de dotze anys o amb fills amb situacions especials, així com amb persones grans dependents al seu càrrec. Així mateix, flexibilitzarà la jornada laboral per encaixar altres situacions, així com la concessió de permisos i vacances. Les mesures estaran en vigor quinze dies i s’ampliaran a altres comunitats en funció de les decisions que prenguin les autoritats.

Naturgy ha estès l’opció de teletreball per a tots els empleats amb fills menors de 16 anys, així com per als que tinguin persones dependents al seu càrrec, i la flexibilitat horària a tot Espanya. A més, l’energètica, que celebra el 17 de març que ve la junta general d’accionistes de la companyia, en recomanarà el seguiment a través de la pàgina web i facilitarà la delegació de vot per a tots els seus accionistes per reduir al mínim la seva presència física en l’assemblea.