Impacte en els mercats

L'Ibex tanca amb la caiguda més gran des del 'brexit'

L'indicador s'enfonsa un 7,96%, arrossegat per la caiguda del petroli i la por de la recessió

El cru s'enfonsa a mínims de quatre anys per la 'guerra del petroli' declarada per l'Aràbia Saudita

bolsas-europa / periodico

5
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

Com era previsible es va consumar el daltabaix borsari. El ‘dilluns negre’ tanca la borsa espanyola amb una caiguda pròxima al 8% (7,96%), fins als 7.708 punts, arrossegat per la caiguda del petroli gairebé un 30% en els primers compassos de la cotització dels mercats europeus i els efectes econòmics del coronavirus, que amenacen amb una nova recessió. Aquest descens és el més inflat des del ‘brexit’, en el qual el mercat va perdre gairebé un 12% en una sessió. I el principal indicador se situa en nivells de juny del 2013 en ple procés de recuperació de la Gran Recessió.

La caiguda de les borses a Europa es va alimentar, així mateix, del daltabaix dels principals índexs nord-americans. L’índex Dow Jones s’anotava una contracció del 7,17% al cap de pocs minuts de l’obertura dels mercats, fins a situar-se en els 24.009 punts. D’altra banda, l’S&P 500 registrava una caiguda del 7,18%, fins a arribar als 2.759 enters, mentre el Nasdaq 100 descendia fins als 7.920 punts, un 7,38% menys. Les caigudes inicials, anticipades pels futurs, es va anar anat matisant després de la parada de 15 minuts imposada pel mercat novaiorquès per evitar una caiguda més elevada, informa Ricardo Mir de Francia. 

Wall Street reaccionava així en una jornada negra marcada per la guerra del petroli i l’impacte econòmic del coronavirus. La majoria dels índexs borsaris a Europa també han experimentat baixades superiors al 8%. Frankfurt queia un 8%, París retrocedia més del 9% i Milà es desplomava més d’un 11%.

Caiguda del cru

L’enfrontament entre l’Aràbia Saudita i Rússia per la producció de petroli ha portat el cru a la pitjor caiguda des de la guerra del golf el 1991, i s'enfonsa un 30%. Aquesta dada, juntament amb l’expansió mundial del coronavirus i la por del seu impacte en les economies dels diferents països, ha llastat els mercats de tot el món, situant-los en números vermells.

bolsas-asiaticas / periodico

En concret, el preu del barril de cru Brent, de referència a Europa, arribava a caure aquest dilluns un 31% per cotitzar lleugerament per sobre dels 31 dòlars, en mínims des de finals del 2016, després que l’Aràbia Saudita contestés a la negativa de Rússia d’afegir-se a la retallada de producció de l’OPEP amb l’anunci d’un increment del bombatge de petroli i una rebaixa dels preus del cru comercialitzat per Aramco. A mesura que ha avançat la sessió les pèrdues s’han situat entorn del 20%.

El brot del Covid-19 ha ofegat l’activitat econòmica i la demanda de petroli. Com a resultat, l’OPEP s’enfrontava, en la reunió de la setmana passada, a un excés d’oferta, de manera que va mirar d’ampliar i aprofundir les retallades de producció fins a finals del 2020 per recolzar els preus del cru. No obstant, com que Rússia va bloquejar un acord, les quotes actuals expiraran a final de mes i Rússia n’augmentarà la producció en les pròximes setmanes. En resposta a això, l’Aràbia Saudita va decidir augmentar la producció i descomptar el cru que s’exporta a altres països, cosa que ha provocat una caiguda dels preus.

«Els saudites podrien augmentar la seva producció fins als 11-12 milions de barrils al dia si decideixen funcionar a la seva màxima capacitat; el subministrament addicional desencadenarà posicions forçades que acceleraran la venda actual en els pròxims dies. La pressió sobre els preus es notarà més a les zones productores de petroli d’esquist, on s’espera que el creixement disminueixi significativament aquest any. A més, les regions productores es podrien enfrontar a disturbis socials», explica Michel Salden, gestor de Vontobel AM.

Clatellada al sector bancari

Tot i que les companyies de la borsa espanyola relacionades amb les matèries primeres, com ara Repsol (-15,13%, a primera hora) i Acerinox (-8,9%), registren caigudes significatives per l’evolució del cru, el sector més perjudicat per l’enfonsament de l’índex de referència és el bancari i el turístic.  Els principals bancs espanyols han caigut per sobre del 8%. CaixaBank va cedir el 8,3%; Bankia, més del 9%; el Santander, més de l’11% i el Sabadell, més del 15%. Les entitats financeres han perdut els suports i han entrat en una zona de turbulències, afectades per les perspectives econòmiques generals. «Som en un escenari en el qual els mercats estan descomptant una situació de recessió», afirma Nuria Álvarez, analista de banca de Renta4. «Aquesta situació explica un escenari amb menys activitat, menys crèdit i més atur, cosa que implica més morositat. Està clar que els bancs es veuen afectats per aquesta situació, sense tenir en compte la situació dels tipus d’interès, que són negatius», ha afegit Álvarez.

Per la seva banda, els valors turístics, com IAG (que va arribar a caure el 7,36%, tot i que va tancar amb descens més moderat) i Meliá (el 6,41%) continua cap avall en el pendent que ja van iniciar fa un parell de setmanes. Aquestes companyies perden més del 30% del seu valor en borsa, condicionades per la caiguda en picat de reserves de vols i hotels. No obstant, el càstig acumulat les va deslliurar en la jornada de dilluns d’encapçalar les pèrdues, privilegi que ha correspost als altres sectors.

Notícies relacionades

Chris Iggo, analista de la gestora AXA IM, considera que l’impacte econòmic per a l’activitat turística «es basarà en la demanda, incloent-hi la despesa en viatges i turisme, altres serveis al consumidor i la inversió empresarial». Per això l’expert indica que els bancs centrals tenen la responsabilitat de crear «condicions per al creixement de la demanda de reemplaçament en els pròxims trimestres que compensin la pèrdua immediata de la despesa».

Cap a valors refugi

Els inversors fugen de la renda variable i les matèries primeres (fins i tot de l’altre) i es mouen cap als títols considerats refugi del mercat de renda fixa. La rendibilitat del bo alemany a 10 anys cau un 0,71% en contra de les seves forquilles, mentre el seu preu augmenta, i la prima de risc per als bons espanyols al mateix venciment (0,24%) s’amplia fins als 95 punts bàsics. El pitjor està per arribar. Europa i els Estats Units s’enfronten de manera «clara» a una recessió tècnica durant la primera meitat de l’any. Una prova d’això és que els inversors estan acudint a refugis segurs en plena propagació del coronavirus, afirma Joachim Fels, responsable d’economia de Pimco, en una carta enviada als seus clients recollida per Bloomberg. Segons Fels, si el brot de coronavirus assoleix el seu punt màxim d’aquí dos mesos, la recessió tindrà una durada curta. És a dir, que passat el primer semestre de l’any, podríem començar a veure la recuperació abans de finals d’any.