efectes en l'economia

Brussel·les aposta per flexibilitzar el dèficit per «rebaixar» l'impacte econòmic del coronavirus

Von der Leyen afirma que les conseqüències estan sent «enormes» en la vida dels ciutadans i en l'economia

El president del Consell Europeu, Charles Michel, anuncia una cimera telefònica de líders de la UE «ben aviat»

zentauroepp52700895 brussels  belgium   march 09  european commission president 200309130305

zentauroepp52700895 brussels belgium march 09 european commission president 200309130305 / Thierry Monasse

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

La Comissió Europea es prepara per adoptar mesures econòmiques amb les quals frenar el «gran impacte» del coronavirus en ciutadans i empreses de la Unió Europea. Un debat que Brussel·les afronta des de dos enfocaments diferents: «flexibilitat i diners», segons ha anunciat la presidenta, Ursula von der Leyen, que manté un estret contacte amb la presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, i l’Eurogrup  per preparar la reunió de ministres d’economia i finances europeus del pròxim 16 de març, en què està previst fer balanç de la situació i estudiar possibles mesures.

«Estem explorant la flexibilitat del pacte d’estabilitat i creixement i excepcions a les regles d’ajuts d’estat», ha explicat l’alemanya en roda de premsa. De moment, Brussel·les ja ha confirmat que les despeses extraordinàries en què incorrin els governs per respondre a l’epidèmia provocada pel Covid-19 no computaran a l’hora de calcular el dèficit públic estructural, cosa que significa que no es tindran en compte a l’hora d’avaluar el grau de compliment dels objectius del Pacte d’Estabilitat.

Així ho van comunicar per carta dissabte passat el vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, i el comissari d’Assumptes Econòmics, Paolo Gentiloni, al ministre italià de Finances, Roberto Gualtieri, en relació amb el paquet de mesures extraordinàries anunciat pel Govern italià, per valor de 6.300 milions, i que elevarà el dèficit públic del 2,2 al 2,5% del PIB el 2020. «En relació amb el paquet de mesures, qualsevol despesa pressupostària extraordinària relacionada amb la resposta al brot seria exclosa per definició del còmput del dèficit estructural i no seria tingut en compte a l’analitzar el compliment de l’esforç fiscal requerit», assenyala la missiva.

Eurogrup i cimera

Notícies relacionades

La pròxima setmana es reuneixen a Brussel·les els ministres d’economia i finances de la UE per començar a posar xifres a l’impacte del coronavirus en els estats membres i adoptar una resposta coordinada. «Europa ha de decretar la mobilització general davant el coronavirus i treballar en un pla de rellançament que inclogui mesures fiscals i pressupostàries», ha reclamat aquest dilluns el ministre francès, Bruno Le Maire, que considera vital donar una resposta «forta, massiva i coordinada» a una epidèmia que deixarà un «abans i un després» en la història de l’economia mundial. «Hem de treure conseqüències a llarg termini reduint la nostra dependència respecte a la Xina en determinats sectors estratègics», ha avisat.

A més d’aquesta cita, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha anunciat que els caps d’Estat i de Govern de la UE celebraran una «cimera extraordinària» per teleconferència per coordinar la resposta davant de la propagació del virus. «Necessitem cooperar per protegir la salut dels nostres ciutadans», ha indicat en un missatge de Twitter. Tot i que no hi ha data confirmada, fonts del Consell han apuntat que podria tenir lloc aquest dimarts. «La Unió davant el Covid-19 fa la força. Faig una crida a nous socis europeus a una acció urgent per coordinar les nostres mesures sanitàries, els esforços en investigació i la nostra resposta econòmica. Actuem junts ara», ha reclamat el president de França, Emmanuel Macron.