Conflicte laboral

UGT impugna l'ERO de 487 treballadors de General Cable

El sindicat denuncia la companyia per incomplir presumptament les condicions de recol·locacions a altres plantes del grup

Únicament 30 dels 138 empleats possibles s'han acollit al pla de reindustrialització per minimitzar la pèrdua d'ocupació

despidos-ere-1

despidos-ere-1

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El sindicat UGT ha presentat una demanda de conflicte col·lectiu per impugnar l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) realitzat per l’antiga General Cable per tancar les seves dues plantes de Manlleu i Montcada i Reixac, en les quals hi havia ocupats 487 treballadors. El sindicat ha acudit als tribunals perquè considera que l’empresa ha incomplert les condicions pactades en el període de consultes per a aquells empleats que volguessin afegir-se al pla de recol·locacions, tal com han explicat des de la central a EL PERIÓDICO. UGT tem que el cas de General Cable assenti precedent en futures negociacions, amb diversos casos oberts entre el teixit industrial català, com el dels 760 treballadors de ContinentalPrysmian, actual propietari de l’antiga General Cable, ha declinat respondre a les preguntes d’aquest mitjà.

Representants del sindicat i de Prysmian estan citats aquest dimarts al Tribunal Laboral de Catalunya per a una mediació, com a pas previ obligatori per iniciar la demanda judicial per conflicte col·lectiu. El sindicat considera que la companyia ha incomplert les condicions de l’acord rubricat el 25 de novembre del 2019. Aquest es va traduir en un ERO sobre els 487 treballadors de les plantes de Manlleu i Montcada i Reixac, dedicades a la fabricació de cables de telecomunicació per a la indústria. I deixava un saldo de 299 acomiadaments, 50 prejubilacions i fins a 138 recol·locacions a les plantes que conserva el grup a Abrera, Santa Perpètua de Mogoda i Vilanova i la Geltrú. Aquest pla de recol·locacions ha aconseguit fins ara pobres resultats de cara a mantenir l’ocupació, ja que únicament s’hi han afegit 30 persones, de les 138 possibles, segons UGT. Això eleva la pèrdua d’ocupació (entre acomiadaments i prejubilacions) fins a les 457 persones.

Notícies relacionades

D’aquests 30 recol·locats, 28 són treballadors de Montcada que van acceptar ressituar-se a la planta d’Abrera (d’un màxim de 68 que podien anar a aquesta planta). I als que la companyia va incorporar en el ‘torn continuat’ (segons argot intern), que s’encarrega dels caps de setmana, dies festius i de suplir baixes. Una jornada rotativa que des d’UGT consideren que fa «molt difícil» la conciliació familiar i a la qual atribueixen la pobra acollida del pla de recol·locació. UGT espera que els tribunals acabin pronunciant-se a favor seu i declarant abusiva la clàusula que obliga els treballadors que vulguin ser recol·locats a Abrera a acceptar el ‘torn continuat’ i donat-los l’opció d’incorporar-se com a treballadors més del grup.

 «Que no es pensi ningú que els acords poden incomplir-se unilateralment», afirma el secretari d’acció sindical d’UGT-FICA de Catalunya, Bernardo Fuertes. Des del sindicat miren de reüll els diferents fronts que tenen oberts en el sector industrial català, alimentats pel repunt d’ERO l’últim any, que va disparar els afectats per un acomiadament col·lectiu a Catalunya el 160%. Les empreses no sempre respecten al 100% les garanties d’ocupació tancades durant les negociacions. Un cas en aquest sentit va ser el de Class Plastics; els seus treballadors van acceptar renunciar a part de la seva indemnització per mantenir l’ocupació i la companyia va acabar registrant un altre ERO el gener passat, menys de dos anys després d’haver tancat el primer.