Brussel·les desmenteix un acord amb Espanya sobre el nou camí fiscal

La CE insisteix que el primer és que el Govern de Sánchez enviï l'esborrany pressupostari del 2020

«Podrem fer comentaris més detallats quan el rebem», conclou el vicepresident Dombrovskis

rosas52145323 valdis dombrovskis y paolo gentiloni comisin europea200205161720

rosas52145323 valdis dombrovskis y paolo gentiloni comisin europea200205161720 / OLIVIER HOSLET

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

La Comissió Europea no ha tancat «cap tracte» amb el Govern espanyol sobre el nou camí fiscal d’Espanya i els objectius de dèficit públic per als pròxims quatre anys, tal com va anticipar ahir la ministra d’Economia, Nadia Calviño, i en contra del que havien transmès prèviament altres fonts governamentals. Brussel·les, tal com ja van avançar a mitjans de gener el vicepresident econòmic de l’Executiu comunitari, Valdis Domvrovskis, i el comissari d’assumptes econòmics, Paolo Gentiloni, no es pronunciarà sobre el marge fiscal espanyol fins que Espanya presenti el seu esborrany de pla pressupostari.

«Ara com ara, el Govern espanyol està preparant el projecte de Pressupostos. No ha presentat encara l’esmentat projecte a la Comissió. Podrem fer comentaris més detallats quan el rebem», ha conclòs el vicepresident econòmic, que ha reconegut, no obstant, que els contactes amb les autoritats espanyoles entorn dels preparatius sobre el pressupost del 2020 continuen, que la reducció del deute continua sent excessivament «lenta» i que el dèficit públic continua estant «relativament lluny de l’objectiu a mitjà termini».

Tot i així, en dues ocasions ha recalcat que no hi ha llum verda a cap camí ni a cap xifra. «No hem fet cap tracte amb ells. Com es va dir ahir, la Comissió Europea no ha de donar la seva opinió sobre qualsevol proposta, sinó una vegada es rebi el pla pressupostari», ha precisat, confirmant les paraules de Calviño que aquest dimarts a la tarda va recordar que Brussel·les no s’ha de pronunciar ni sobre el camí ni sobre les xifres. 

Notícies relacionades

Malgrat aquest desmentiment, l’Executiu comunitari s’ha tornat a mostrar satisfet amb la fi de la interinitat i amb el fet que hi hagi un interlocutor governamental amb plens poders pressupostaris a Madrid. «Estem satisfets que el Govern espanyol tingui uns poders pressupostaris complets. És bo per a Europa i Espanya. Confiem que el nou Govern presentarà una proposta que debatrem junts sense, evidentment, tenir ja firmat un tracte ara, però estem segurs que arribarem a un acord amb el nou govern», ha celebrat per la seva banda el comissari d’assumptes econòmics, Paolo Gentiloni.

Consell de Política Fiscal i Financera

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va anunciar aquest dimarts la convocatòria per a aquest divendres d’una reunió del Consell de Política Fiscal i Financera(CPFF). En aquesta reunió, Hisenda preveu tractar amb els responsables autonòmics de Finances els objectius de dèficit i deute per al conjunt de les administracions públiques per al període del 2020 al 2023. Segons el manifestat aquest dimecres per les autoritats comunitàries, els objectius que aquest divendres Hisenda presentarà al CPFF no estan pactats prèviament amb Brussel·les.