REVÉS JUDICIAL

La justícia retira l'autorització a Lafarge, la cimentera de Montcada

El TSJC dictamina que l'autorització mediambiental que va concedir la Generalitat el 2015 és nul·la, perquè es basa en un informe del 2008

zentauroepp44031781 file   in this feb 18  2009 file photo  a lafarge plant is p180628183150

zentauroepp44031781 file in this feb 18 2009 file photo a lafarge plant is p180628183150 / Thibault Camus

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Revés judicial contra Lafarge, l’empresa cimentera francesa que opera a Montcada i Reixac, al Vallès Occidental. Aquest dijous el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va retirar l’autorització mediambiental que li va concedir la Generalitat el 2015 al considerar-la nul·la.

La sentència, avançada per ‘Crónica Global’, remarca que aquesta nul·litat es deu al fet que l’autorització es va basar en un estudi d’impacte ambiental del 2008 que ara considera fora de normativa, desfasat. El TSJC també ha revocat la demanda de la cimentera de renovar la seva llicència que avalua l’impacte climàtic de les seves activitats.

Notícies relacionades

La decisió del màxim òrgan judicial català suposa un dur cop per a Lafarge, ja que aquesta autorització és necessària per poder continuar fabricant ciment a la seva planta de Montcada i Reixac. L’autorització va ser expedida el 2015 pel Departament de Territori i Sostenibilitat.

Després de la sentència, Lafarge va publicar una nota en la qual confirmava haver rebut la notificació del TSJC d’anul·lació de la seva Autorització Ambiental Integrada (AAI) i assegurava que aquesta decisió es deu a «un error de forma en el procés administratiu». Així mateix, l’empresa de conglomerats requereix a l’Autoritat Ambiental una solució al problema i assegura que la resolució judicial «no qüestionen de cap manera l’adequat comportament ambiental de la fàbrica», ja que, segons informen, el Departament de Territori i Sostenibilitat va verificar «recentment» que les seves operacions «garanteixen un alt nivell general de protecció del medi ambient en el seu conjunt».