TENDÈNCIES DE CONSUM

Calbet: «Quan els preus 'online' són més baixos, hi ha frau darrere»

Un estudi sobre el sector 'retail' i els joves alerta dels gustos dels consumidors d'entre 14 i 22 anys: «Són tecnològics i exigeixen experiències i lleure»

2512923 591

2512923 591 / SERGIO LAINZ (SERGIO LAINZ)

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

«És mentida que comprar per internet sigui més barat que en botigues tradicionals. I quan ho és, és perquè hi ha un frau darrere». Així de contundent va ser aquest dijous Joan Carles Calbet, president de l’associació de petits comerciants Retailcat, després de la presentació de l’estudi ‘Present i futur del ‘retail’ segons els joves’. I és que els consumidors d’entre 14 i 22 anys tenen interioritzat que internet dona accés a un mercat infinit de productes i que es venen més barats que als comerços tradicionals.

Per al president de Retailcat, els comerços que venen a través d’internet tenen una estructura de costos diferent però no necessàriament més petita que la d’un comerç físic. Entre aquests costos hi figura des del desenvolupament de la plataforma de comerç electrònic fins als costos de les devolucions. No obstant, els joves abracen el comerç electrònic cada vegada més i de manera natural. Els de menys de 22 anys enalteixen l’agradable sensació de rebre un producte a estrenar, l’acte de l’‘unboxing’ privat. Paral·lelament, associen les compres a les botigues físiques al lleure i a la interacció social, un element positiu però que obliga els comerciants a replantejar bona part dels seus hàbits com a venedors i a transformar els punts de venda.

Les conclusions de l’estudi dirigit per Maite Irigoyen, de la firma Human Focus, és que el petit comerç si vol atreure els més joves els ha de proveir d’experiències atractives, fomentar el lleure a la botiga i animar el flux de compradors joves en grup per amplificar la imatge del comerç a les xarxes socials. Les botigues són un espai social i els emprovadors, una zona de jocs en què experimentar. A més, els joves són els millors altaveus de qualsevol botiga en la recerca de nous compradors a través de les seves opinions i vivències explicades a les xarxes socials.

L’estudi eludeix avaluar en termes de rendibilitat el mercat dels joves, però apunta tendències de consum que es poden consolidar en els pròxims anys de manera general a totes les edats. Una d’aquestes clares tendències és la introducció de la tecnologia a la botiga. «Els joves no entenen que la tecnologia no estigui incorporada a la botiga física», explica Irigoyen. Grans cadenes de moda estan incorporant aquesta botiga tecnològica als seus establiments com una manera d’atreure els joves.

Cues davant d’una botiga Apple.

Notícies relacionades

L’estudi impulsat per Retailcat confirma incerteses al demanar als joves que dissenyin la seva botiga ideal. Aquesta botiga imaginada es transforma en un espai multifuncional on predomina l’aspecte lúdic, l’experiència gratificant es deriva del lleure i la relació social. Es diria que les botigues Apple són el paladí per a aquest consumidor jove tecnològic. Venedors formats que assessoren, punt de trobada amb els amics, productes a prova, experiències i esdeveniments temporals. I per descomptat, producte adequat. Les botigues Nike són ressaltades també pel seu ordre i la facilitat de trobar-hi el que es busca. 

¿I on queda el comerç tradicional davant de la capacitat inversora de les grans cadenes? Al centenar de comerciants i líders d’associacions del sector botiguer els va quedar un sabor agredolç després de conèixer les conclusions de l’estudi. El nínxol de mercat dels joves sempre ha sigut considerat d’alt risc, temporal per naturalesa i subjecte a modes ultraràpides. L’estudi confirma que entre el que volen els joves i el que hi ha queda molt camí. La directora general de Comerç, Muntsa Vilalta, va destacar el «contingut crític» de l’estudi i va alertar de la necessitat d’incorporar eines de coneixement del mercat, la denominada intel·ligència comercial, per avançar-se al futur. 

Les botigues preferides

Segons l’estudi, els joves valoren les botigues amb estil propi. Anomenen Hollister, Brandy Melville, Footlocker... També en destaquen la imatge exterior del comerç i els espais especials, com a Sephora, Futbolmanía o Desigual. «Sephora té fins i tot un tobogan», «Futbolmanía sembla un camp de futbol. Anuncien com si fos un partit... fan que et fiquis en aquest món. És una cosa superèpica, Desigual va fer coses en una botiga tot i que va durar poc. Hi entraves per l’estètica de la decoració. Va utilitzar molt visual, és superdivertida..., la roba té aquesta decoració però l’anaven canviant»