90.000 afectats

La Plataforma d'Interins demana processos de consolidació «reals» per a interins i temporals

Reclama parar les convocatòries de llocs estructurals per al personal afectat i solucions per acabar amb la temporalitat

convocatoria oposiciones ayuntamiento barcelona

convocatoria oposiciones ayuntamiento barcelona

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Plataforma d’Interins de Catalunya (PIC) ha exigit processos de consolidació «reals» per al personal interí i temporal de les administracions públiques catalanes i parar les convocatòries de llocs estructurals ocupats per aquests treballadors.

Aquest dijous, en una roda de premsa, mitja dotzena de representants de la plataforma han explicat que han constituït la PIC per acabar amb la precarietat a les administracions públiques per al personal no fix i interpel·lar el Govern perquè solucioni la temporalitat.

Han criticat que els processos de consolidació «són en realitat nous processos de selecció», pactats amb sindicats majoritaris, que no inclouen tantes places com serien necessàries per estabilitzar les plantilles.

«Mentre no hi hagi noves places i el Govern no proposi solucions, ¿què hem de fer per abordar la temporalitat?», ha dit la tècnica superior en la Generalitat i exdiputada de la CUP en el Parlament Isabel Vallet.

90.000 interins i temporals

Han alertat que el Govern i la resta d’administracions públiques catalanes estan convocant processos selectius de concurs-oposició que afectaran «gran part» de les 90.000 persones que formen aquests col·lectius.

En concret, també han assegurat que una nova convocatòria per a tècnics superiors ofereix 750 places a 21.000 interins i temporals que hauran de presentar-se per regularitzar les seves condicions i alhora competir amb les persones que vulguin entrar a l’administració: «Pot suposar l’acomiadament de 750 interins».

D’altra banda, la tècnica superior de la Conselleria d’Educació Elisabet Ramos ha defensat que fa anys que acrediten mèrits i capacitats per treballar en els seus llocs de treball i que hi han accedit després de complir els requisits necessaris.

«No genera cap despesa regularitzar persones que fa anys que estem en precari. En els pressupostos, els nostres llocs de treball ja hi són. Si ens regularitzen amb sistemes precisos no tindran cap despesa afegida», ha afirmat.

«Pitjor» que el sector privat

També ha cridat a eliminar de l’opinió pública la creença que en l’administració tots els treballadors tenen un lloc per a tota la vida i millors condicions que al sector privat: «Hem de contribuir a desmitificar la feina fixa. El que no es permet a la privada, es permet en l’administració pública».

«Les dades de precarietat en l’administració pública són immorals. Les dades són molt més elevades: en les treballadores socials, segons les dades de l’administració, hi ha un 75% d’interinitat, i al cos superior de la Generalitat, el 70%. Després les dades de Generalitat generals són d’un 30%», ha dit Ramos, que ha dit que estan pitjor que el sector privat.

D’altra banda, la treballadora social Amparo Giménez ha criticat que la Generalitat va contribuir a reduir el dèficit retallant el 15% de jornada i de sou: «Els serveis públics els està prestant el personal interí, amb pitjors condicions laborals».

Notícies relacionades

Aquesta tarda la plataforma aprovarà el nou calendari de mobilitzacions en el marc de la seva assemblea general: «¿Què suposaria que hi hagués vagues sectorials al sector públic? ¿S’ho imagina el Govern? ¿Quina afectació tindria en l’ocupació?», ha preguntat Vallet, que ha considerat central visibilitzar-se.

Al desembre la plataforma va organitzar tres mobilitzacions: una davant del Parlament per criticar «l’incompliment reiterat» del Govern de les mocions i resolucions aprovades per la Cambra, una altra a la plaça Sant Jaume, i una tercera davant de l’última Mesa General de Negociació de l’Empleat Públic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya (Mepagc).