monedes virtuals

El Banc Central Europeu dissenya una alternativa al bitcoin

L'institut emissor pretén aprofitar els avantatges de les criptomonedes però sense perdre el control de la política monetària

El Banc de França anuncia que experimentarà ja l'any que ve amb la seva pròpia moneda digital

undefined41930208 a picture taken on february 6  2018 shows a person holding a190620181909

undefined41930208 a picture taken on february 6 2018 shows a person holding a190620181909 / JACK GUEZ

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El Banc Central Europeu estudia la possibilitat d’implantar una alternativa a les criptomonedes i al bitcoin. La idea alternativa que s’està plantejant és una nova moneda digital basada en criptografia, les denominades Central Bank Digital Currency, que aprofitin els avantatges de ‘blockchain’ i la reducció de costos aparellats als diners físics però sense perdre el control i la transparència de les operacions financeres convencionals. El Banc de França va anunciar aquest dimecres que experimentarà l’any que ve amb una moneda digital que podria servir de precedent a l’eventual llançament d’una iniciativa d’aquest tipus a escala de la zona euro. L’anunci el va fer aquest dimecres el governador del Banc de França, François Villeroy de Galhau, en una conferència a París en la qual va destacar que la (CBDC) és un dels grans reptes del sistema monetari i financer internacional.

D’aquí al final del primer trimestre del 2020, es posarà en marxa una convocatòria de projectes amb la intenció d’experimentar per utilitzar la CBDC en operacions innovadores d’intercanvi i de pagament d’actius entre actors del sector financer, per tant de caràcter «a l’engròs». Villeroy de Galhau va identificar tres objectius, començant per garantir als ciutadans l’accés a una moneda digital del banc central per preservar la confiança en el sistema al donar la possibilitat de bescanviar aquests actius en una moneda de curs legal. Les altres dues serien la reducció dels costos d’intermediació i –la més important per al governador– «disposar d’un mecanisme poderós d’afirmació de la nostra sobirania davant iniciatives privades com la Libra».

França és el primer estat europeu que ha aplicat les recomanacions del BCE. Les monedes digitals afavorides pel BCE funcionarien igual que les criptomonedes però serien el mateix BCE o els bancs centrals els que controlarien la seva emissió i el seu preu. Això implica que no es podrien minar o camuflar o amagar el propietari d’aquestes monedes. A més, l’emissió de criptomonedes no estaria al marge de les polítiques monetàries del BCE i complementarien les seves estratègies de liquiditat.

El BCE considera, segons un informe publicat, que una CBDC de la UE tindria un valor associat als euros, serviria com a moneda de curs legal però no com a instrument d’inversió. L’objectiu final és que les criptomonedes serveixin com a instrument d’estabilitat econòmica dels països membres, funció bàsica del banc central (control de la inflació i reactivació econòmica).

Notícies relacionades

L’exmembre del BCE Benoît Cœuré és un dels avaladors del projecte. Va descriure bitcoin com «l’engendrament maligne de la crisi financera» però va esbossar paral·lelament plans per a una CBDC de la Unió Europea per fer front a l’amenaça de criptomonedes com la Libra o bitcoin. Per al BCE, «hi ha clars signes que Europa corre el risc de perdre el seu avantatge econòmic. Les solucions específiques de cada país manquen de la mida i l’escala necessàries, i la fragmentació nacional ha paralitzat la competència i sufocat la innovació a nivell paneuropeu. En el pitjor dels casos, això pot posar en perill l’autonomia dels sistemes de pagament europeus», assegura el BCE.

L’emissió d’una criptomoneda oficial unida a l’estratègia avalada per la Comissió Europea de solucions integrades de pagament minorista, «tant en línia com en botigues físiques, té el potencial de recuperar el terreny perdut i satisfer les creixents necessitats dels consumidors de pagaments transfronterers eficients».