Sector de distribució

El comerç digital fa créixer el risc de pèrdues per furt i errors en les empreses

L'anomenada 'pèrdua desconeguda' de les companyies suma uns 1.800 milions a l'any

L'entrega a domicili de paquets per venda a distància augmenta el risc de robatoris

rosas14849687 barcelona 04 01 2011 establecimiento tienda cex donde se com191107141151

rosas14849687 barcelona 04 01 2011 establecimiento tienda cex donde se com191107141151 / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Les empreses de gran consum arrosseguen una pèrdua anual d’uns 1.800 milions d’euroscom a conseqüència dels furts externs i interns i dels errors de gestió. És el que es diu «pèrdua desconeguda», a la qual en els últims anys se li està obrint un nou risc per la via del frau digital vinculat al creixent fenomen de la venda a distància.

«Tot i que el frau informàtic encara té un pes escàs respecte a un altre tipus de furts, el seu creixement s’està disparant, arribant a ser del 46% el 2018», va advertir aquest dijous el director de cadena de subministramentd’AECOC, Alejandro Sánchez, en la inauguració del 22è Congrés de Prevenció de la Pèrdua que cada any celebra aquesta Associació d’Empreses de Gran Consum.

Venda electrònica

La generació de pèrdues derivades de la digitalització del comerç minorista i la venda a través de tota mena de canals és un fenomen relativament recent sobre el qual AECOC ha posat el focus en aquest congrés. Segons Alejandro Sánchez, l’atomització dels canals de venda dificulta la gestió de l’estoc als magatzems i multiplica els riscos, ja sigui per errors administratius o per la proliferació de fraus en les formes de pagament, devolucions o ús de targetes de fidelització, per exemple.

A això s’hi afegeix, a més, el risc creixent de robatoris que pateixen els transportistes en la fase de distribució i entrega al domicili dels paquets resultants de la venda a domicili, segons van posar de manifest els representants de les firmes de transport Dachser Iberia i DHL Express en una sessió del congrés en què han compartit taula de debat amb representants de la Polícía Nacional i de la Guàrdia Civil, així com amb un portaveu de seguretat LG Electronics a Espanya,  pertanyent a un dels sectors que més pateix l’efecte dels robatoris, en articles com televisors, mòbils i altres. 

Furts i errors de gestió

Amb tot, el frau digital és només una de les variables dins dels 1.800 milions anual de pèrdua desconeguda (el 0,8% de la facturació anual) que cada any pateix el sector de la distribució

S’estima que d’aquesta pèrdua desconeguda total de 1.800 milions, el 78% correspon a furts (58% externs i 20% interns) i el 22% a errors de gestió. «Es tracta d’una xifra que danya la productivitat de les empreses i que ha de preocupar també els ciutadans, ja que suposa un sobrecost de 100 euros a l’any per llar», va apuntar el portaveu d’AECOC.

Reforma del Codi Penal

Sánchez va destacar el descens del 0,75% anual dels furts a Espanya en els últims quatre anys. No obstant, ha apuntat al fenomen de concentració que s’està produint a les grans ciutats. En aquest mateix període temporal, els robatoris a Madrid han crescut a un ritme de l’1,27% anual, mentre que a Barcelona ho han fet al 4%, amb un repunt del 10% el 2018.

Notícies relacionades

«L’assalt a turistes és la principal explicació d’aquesta evolució, però els delictes en comerços també han crescut, perquè són vasos comunicants. La delinqüència es desplaça d’un terreny a un altre amb facilitat», va explicar.

És per això que Sánchez va recordar les peticions d’AECOC per revisar el tractament del furt en la legislació. L’Associació encapçala les reclamacions per una reforma urgent del Codi Penal per abordar la multireincidència del delicte lleu de furt –aquells en els quals el valor del sostret no supera els 400 euros– per convertir-lo en un delicte agreujat i, així, sancionar severament la delinqüència professional i organitzada.