ACORD PATRONAL

Foment i Pimec insten a buscar una solució política al conflicte

Les patronals presidides per Sánchez Llibre i Josep González firmen un manifest «a favor del progrés de Catalunya»

zentauroepp50536075 eco191023130847

zentauroepp50536075 eco191023130847

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Les patronals catalanes Foment del Treball i Pimec han instat aquest dimecres que sigui la «classe política i no la justícia» l’encarregada de buscar una solució al conflicte català. Les dues patronals, de la mà dels seus presidents Josep Sánchez Llibre i Josep González, han donat a conèixer en un acte que no s’han cansat de qualificar d’«històric», un manifest «a favor del progrés de Catalunya» en què consideren que «la sortida al greu conflicte de fons que estem vivint a Catalunya és polític i que, en conseqüència, passa per la negociació, la transacció i l’acord, única via en democràcia per resoldre els conflictes».

Sánchez Llibre ha reclamat al president, Quim Torra, que, amb la complicitat de la resta d’administracions, lideri una iniciativa per «recuperar la reputació, la mobilitat de les ciutats i infraestructures viàries i la confiança del teixit empresarial». González, per la seva banda, ha advertit als polítics que si no actuen «ho haurà de fer la societat», amb un paper important dels agents socials. «A Catalunya no estem en poder de tota la veritat, però el que no facin els polítics ho haurà de fer la societat, que sabrà trobar propostes», ha dit González. 

En una declaració conjunta, les dues patronals insten que els polítics «aparquin els seus punts de divergència a favor del conjunt de la societat» com han fet les mateixes organitzacions empresarials.

El manifest reconeix que els disturbis registrats a Catalunya l’última setmana han perjudicat la imatge de Barcelona i que «està afectant ja a curt termini els sectors més sensibles (turisme, comerç, restauració...) i que pot tenir efectes a llarg termini, si no es recondueix bé la qüestió».

Condemna de la violència

«La violència ens fa pitjors com a societat i la condemnem sense pal·liatius», conclou el manifest patronal, per a la qual cosa les organitzacions signants reclamen el «màxim recolzament polític i social per al manteniment de la pau social».

«L’activitat econòmica necessita seguretat jurídica i garantir la mobilitat» per mantenir el caràcter emprenedor de Catalunya, afegeix el manifest, i que ha de ser la política «que propiciï aquest marc». Per les patronals catalanes «és el moment que la política entri en acció i sigui l’única protagonista d’aquesta situació, propiciant una desacceleració de l’espiral gens constructiva en la qual estem immersos». Conclou el manifest, «que la política passi a l’acció, arribi a acords i prengui decisions».

Sánchez Llibre ha afirmat que l’acte és una mostra que Catalunya està «a temps del qual recuperar l’estabilitat i el prestigi». «El president de la Generalitat pot comptar amb la complicitat de Foment i Pimec», ha afirmat. Al seu torn, ha destacat «el coratge i la valentia» que suposa aquest acte unitari.

Diàleg i estabilitat 

El president de Pimec ha reclamat el compromís dels polítics i institucions i «valentia» a l’Estat per resoldre el conflicte, i ha destacat que els agents socials hi hauran de jugar un paper important. Tant ell com Sánchez Llibre han recordat i han posat de relleula declaració conjunta amb els sindicats UGT i CCOO en favor del diàleg i l’estabilitat, així com «solucions polítiques col·lectives i personals, com és el cas dels condemnats amb penes de presó». 

Notícies relacionades

Tant Sánchez Llibre com González han reivindicat la seva capacitat de representació, que han xifrat en prop de 600.000 empreses i empresaris que donen ocupació a 2,5 milions d’assalariats. Sobre els polítics presos, González ha confiat que «es pugui trobar una bona solució», moment en què s’han desencadenat aplaudiments. 

Entre els 397 assistents hi havia el president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, que va liderar la candidatura que es va imposar en les últimes eleccions a la institució empresarial. Entre els convidats també hi havia el president de Fira de Barcelona, Pau Relat; el del RACC, Josep Mateu; la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa; així com el director general de la Fundació Privada La Caixa, Jaume Giró; i representants de les principals escoles de negocis de Barcelona, Esade i IESE, entre d’altres. 

Alguns dels 397 assistents

<span style="font-size: 1.6rem;">Manel Brufau (Indra)</span>