ECONOMIA PLATEJADA

El G-20 insta a afavorir l'ocupació dels treballadors més grans

Els ministres de treball dels països més rics analitzen els efectes de l'envelliment de la població

undefined6553214 barcelona 22 06 2007   un grupo de abuelos  salen del geriat181119202143

undefined6553214 barcelona 22 06 2007 un grupo de abuelos salen del geriat181119202143 / IMMA COY

3
Es llegeix en minuts
EFE

Els ministres de Treball dels països del G-20 i altres nacions convidades es van comprometre aquest dilluns a oferir més oportunitats als treballadors de més edat. "Reconeixem la importància de promoure una societat amb un envelliment actiu que permeti a tothom participar en el mercat laboral sense discriminacions", diu la declaració conjunta difosa al final de la reunió de dos dies que es va desenvolupar a la ciutat nipona de Matsuyama, al sud-oest del país.

La reunió va formar part de les vuit sessions ministerials sectorials del G-20 programades per a aquest any, sota presidència japonesa, i que va tenir la seva cimera anual el juny a Osaka. En la cita hi van participar ministres o representants de nacions desenvolupades i en desenvolupament del G-20, així com altres països convidats, com Espanya i Xile.

"Una població que envelleix portarà noves oportunitats de feina associades amb l’economia platejada", diu la declaració final referint-se a l’economia enfocada a la producció de productes i serveis per a la tercera edat. "Però sense accions apropiades –afegeix–, també pot provocar escassetat de mà d’obra i habilitats, així com un creixement econòmic més lent, pobresa i desigualtat en la vellesa".

La reunió, centrada en el tema del "futur del treball", va insistir en la necessitat d’ampliar les oportunitats de treball per als més grans. També van destacar les oportunitats que representa la cura de les persones de la tercera edat, però van fer una crida per millorar la qualitat dels llocs de treball en aquest sector, incloent-hi els salaris, els horaris, la seguretat i els beneficis socials. Així mateix, van ressaltar que encara s’ha "de fer més" per reduir la bretxa de gènere al món laboral, un compromís que va ser reafirmat també durant la cimera del G-20 a Osaka.

Ja el 2014, el G-20 es va comprometre a reduir aquesta bretxa de gènere al món laboral en un 25% fins al 2025, però des d’aleshores s’ha insistit en la necessitat d’adoptar mesures addicionals per poder arribar a aquest objectiu. "Encoratgem la necessitat d’aconseguir un equilibri més gran a l’hora de compartir les tasques domèstiques, incloent-hi els permisos de treball entre els homes per assumptes familiars", afegeix la declaració conjunta.

Al participar avui en una de les sessions de la reunió, Magdalena Valerio, ministra de Treball d’Espanya, país convidat permanent al G-20, va insistir que "la igualtat de gènere ha de ser un dels pilars essencials del futur del treball". "Sense igualtat de gènere no hi haurà un futur del treball just i inclusiu. Cap societat, cap país, podrà avançar al segle XXI deixant enrere les dones", va ressaltar la titular de Treball, Migracions i Seguretat Social d’Espanya.

Notícies relacionades

D’acord amb una nota oficial del Ministeri de Treball d’Espanya, Valerio va explicar que Espanya s’està centrant a reduir la bretxa de gènere en salaris i pensions, així com "la corresponsabilitat de dones i homes en l’atenció de la família". Respecte del primer assumpte, Valerio va destacar, per exemple, que l’actual Govern espanyol està obligant les empreses a portar un registre salarial que inclogui els valors mitjans dels sous, desagregats per sexe.

També va recordar que Espanya ha incrementat "de forma més significativa les pensions més baixes i les pensions de viduïtat, les beneficiàries de les quals són majoritàriament dones". El G-20 té programat encara tres reunions ministerials més al Japó aquest any, una de titulars de Salut (19 i 20 d’octubre), una altra de Turisme (25 i 26 d’octubre), i la de responsables d’Exteriors, que es desenvoluparà, el 22 i 23 de novembre.