Supermercats

La junta de Dia li apuja el 400% el sou al seu conseller delegat

Karl-Heinz Holland passarà a cobrar tres milions d'euros, en plena crisi i reestructuració del grup de supermercats

zentauroepp45700551 dia supermercado190208093805

zentauroepp45700551 dia supermercado190208093805 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
EFE

Els accionistes del grup de supermercats Dia han aprovat aquest divendres apujar-li el sou al conseller delegat (CEO) de la companyia en un 400%, i aquest ha passat de 600.000 euros a tres milions. L’esmentat increment de nòmina és un dels canvis en el consell d’administració de la companyia aprovats en junta exprés, juntament amb els compromisos subscrits amb la banca creditora a canvi de finançament.

La reunió ha començat a les 9.00 hores i menys de 45 minuts després el resultat ja l’havia comunicat l’empresa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), en una cita que fonts de l’empresa han qualificat de "tràmit" i que contrasta amb la tensió viscuda en la junta del mes de març passat, que es va allargar durant diverses hores.

L’aprovació dels cinc punts que figuren en l’ordre dia -ni tan sols hi ha hagut discurs del president del consell- es donava per segura a causa de la majoria accionarial amb què compta el multimilionari rus Mikhaïl Fridman, que després de tancar al maig la seva opa controla a través de la firma LetterOne el 69,76% del capital.

La junta ha ratificat el nomenament d’un nou consell -sis dels set membres es van incorporar el maig, després de la victòria de Fridman- i ha autoritzat els canvis en lapolítica de remuneracions per "atraure i retenir el talent necessari". En aquest sentit, el document estableix un sou fix de tres milions d’euros bruts anuals per al conseller delegat, Karl-Heinz Holland, el salari del qual multiplica per cinc el que cobrava el seu predecessor en el càrrec.

Els accionistes també han donat llum verda a la retribució de la resta de consellers externs no dominicals: Christian Couvreux, Jaime García-Legaz i José Wahnon rebran un sou fix de 100.000 euros bruts a l’any.

Refinançament

Un altre dels punts clau de l’ordre del dia és l’aprovació de l’acord de refinançament del deute assolit amb la banca creditora, un pacte la negociació del qual va ser complexa i que va ser clau perquè Fridman acceptés injectar liquiditat en la firma i s’evités així haver de recórrer al concurs de creditors. Entre les condicions exigides per les entitats en el marc d’aquest acord, hi ha la creació de filials no operatives a les quals es transmetran "actius, passius i contractes de Dia".

Notícies relacionades

De fet, com a primera exigència, el grup de supermercats ha de traspassar a alguna d’aquestes filials abans que acabi el 2019 "tots els béns immobles propietat de Dia a Espanya, determinats establiments comercials -equivalents al 58% del seu Ebitda restringit- i les seves participacions en les filials brasilera, argentines i portuguesa", entre altres actius.

La companyia s’ha vist immersa en una greu crisi durant els últims mesos, apressada tant per problemes financers com a nivell operatiu per la pèrdua de quota de mercat, tot i que el nou equip directiu que lidera l’empresa des que Fridman va tancar amb èxit l’opa confia a obrir una nova etapa i tornar a créixer a mitjà termini.

Temes:

Supermercats