supermercats

Dia anuncia 2.100 acomiadaments després de tancar el 2018 amb 352,6 milions de pèrdues

El grup va acabar l'anterior exercici amb 101 milions de benefici

Es llegeix en minuts

El Periódico / Agencias

El grup de distribució Dia va registrar pèrdues de 352,6 milions d’euros en l’exercici 2018, en contraposició als 101 milions d’euros de benefici d’un any abans, i iniciarà un procés d’acomiadament col·lectiu  a Espanya que afectarà un màxim de 2.100 persones.

Així ho ha informat aquest divendres a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) la cadena de supermercats, les dades de la qual reflecteixen la difícil situació travessada per la firma durant l’any passat, que es va agreujar en l’últim trimestre després d’empitjorar les seves previsions per al tancament de l’exercici i de trobar errors en els seus comptes del 2017, cosa que va derivar en el seu enfonsament a la borsa.

Mal comportament a Espanya

El compte de resultats del 2018 reflecteix una caiguda de la facturació neta de l’11,3%, fins als 7.288,8 milions d’euros, mentre que el seu Ebitda ajustat es va contreure un 35%, fins als 337,9 milions d’euros.

De la caiguda de vendes, la major part es va produir a Espanya –el seu mercat més important–, amb una reducció de 161 milions d’euros respecte al 2017, per sobre dels prop de 35 milions d’euros de baixada registrats a Portugal. A més, també hi va haver un impacte negatiu pels tipus de canvi a l’Argentina i el Brasil.

A nivell global les vendes brutes sota ensenya (resultat de la suma del facturat en supermercats propis i franquiciats sense descomptar IVA i altres impostos indirectes) van acabar l’any en els 9.390 milions d’euros, un 14,9% per sota de la dada de 2017.

Dia, a més, va acabar l’any en situació de"causa de dissolució”–tal com ja havia anunciat– amb un patrimoni net negatiu en 166 milions d’euros, davant els 257,3 milions positius de l’any anterior.

El deute net, per la seva part, s’ha disparat més d’un 50%, al passar de 945 a 1.451 milions d’euros.

Des del grup de distribució també han avançat que iniciaran a Espanya un procés d’acomiadament col·lectiu que afectarà un màxim de 2.100 contractes de treball –la seva plantilla al país s’acosta als 26.000 empleats–, segons ha informat la companyia en el marc de la seva presentació de resultats anual. 

Caiguda borsària

Et pot interesar

Les accions de Dia cauen en la borsa espanyola. Poc abans de les 10 del matí, les accions de Dia cauen aquest 3%, fins a situar-se en 0,70 euros per títol. No obstant, en els primers compassos de la sessió, el preu de l’acció ha arribat a tocar un mínim en 0,68 euros, la qual cosa suposa que ha registrat pèrdues del 6%.

Malgrat la caiguda d’avui, els títols de la cadena de supermercats acumulen una revalorització setmanal de més del 70% després de disparar-se dimarts un 63,10% al conèixer-se que el seu màxim accionista, Mijail Fridman, farà una opa sobre el 100% de la cadena de supermercats. 

Temes:

Supermercats