Segons Randstad

166 milions d'hores extres es van pagar a Espanya el 2018, la xifra més gran en deu anys

La consultora Randstad xifra en 8,1 hores extra remunerades a l'any les que fa cada treballador, el 3,8% més que l'any passat

registro-jornada

registro-jornada

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

El volum d’hores extres treballades i pagades a Espanya va tornar el 2018 a nivells previs a la crisi. En total, la consultora Randstad, partint de les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), estima que les empreses van abonar un total de 166,2 milions d’hores extra en tot l’any, la segona xifra més gran de l’última dècada després de cinc exercicis d’increments consecutius; només superada pels 176,2 milions treballats el 2008. I els catalans continuen un any més com els treballadors que més hores extres pagades realitzen; en un exercici que encara no permet mesurar l’efecte de la nova normativa del registre obligatori de jornada, que va entrar en vigor el 12 de maig.

Catalunya va continuar com el paladí de les hores extres remunerades de tot Espanya. Va ser la comunitat on més es van realitzar en total i de mitjana per treballador. Si per cada empleat a Espanya va realitzar l’any passat de mitjana un total de 8,1 hores extra remunerades, cada català va treballar i va cobrar una mitjana de 10,8 hores a l’any. El 2018, no obstant, més enllà de l’Ebre es va invertir una tendència a l’alça i la càrrega extraordinària va ser a la baixa, concretament va descendir el 2,7%; per contra, la mitjana espanyola es va incrementar el 3,8% respecte a l’exercici anterior.

La concentració de les hores extres que es paguen, malgrat ser un sector que no viu el seu millor moment en termes d’ocupació, continua estant en la indústria. Gairebé dues de cada tres hores extres treballades i cobrades a Espanya es van concentrar a l’esmentat sector, en el qual històricament els mecanismes de fitxatge han contribuït a quantificar la jornada total dels treballadors; a diferència d’altres, com el dels serveis. 

Un 2019 a la baixa

Notícies relacionades

Les hores extres remunerades continuen superant a Espanya les que es treballen però no es cobren. Segons les dades desgranades de l’INE, l’any passat es van realitzar un total de 146,8 milions d’hores extres; una xifra que també és la més alta des del 2008. No obstant, les dades d'aquest 2019 mostren una consistent desacceleració en les càrregues extres de jornada. Tant en les pagades com en les que no es cobren.

Des de principis d’any es van treballar a Espanya un total de 79,9 milions d’hores extres remunerades i uns altres 72,1 milions d’hores extres que els treballadors van declarar no haver-les cobrat. Les primeres han caigut el 17%, respecte al mateix període del 2018, i les segones han descendit menys, però també han descendit, el 4,7%.