Control horari

Les empreses s'estalvien 11.510 milions d'euros i 276.000 llocs de treball amb les hores extres no pagades

Un informe de CCOO xifra en més d'un milió els empleats a Espanya que treballen més del que posa en el seu contracte; 135.189 d'ells a Catalunya

zentauroepp28813623 camarero cobrando190425085034

zentauroepp28813623 camarero cobrando190425085034

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

El mes de juny passat Espanya va assolir el seu rècord d’ocupació amb 19,5 milions afiliats a la Seguretat Social. No obstant, aquests podrien ser més si tots els treballadors se cenyissin a fer les hores que posa el seu contracte i les empreses no incorreguessin en la pràctica de les hores extres no pagades. Concretament, la població ocupada augmentaria en 1.046.000 persones i la Seguretat Social passaria a ingressar un total d’11.500 milions d’euros més a l’any, que actualment els empresaris s’estalvien en cotitzacions no pagades, tal com xifra un informe de CCOO presentat aquest dimecres.

La setmana que ve es compleixen dos mesos de l’entrada en vigor de la nova normativa que obliga les empreses a portar un registre efectiu del nombre d’hores que treballen els seus empleats. Aquesta normativa va ser aprovada amb la intenció de combatre el creixent nombre d’hores extres il·legals que es fan a Espanya i, en aquest sentit, CCOO dona xifres: a Espanya es treballen unes 528 milions d’hores extres a l’any, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), partint de dades del 2018.

Catalunya, pel seu elevat pes en el conjunt de l’economia espanyola, concentra un dels nínxols d’hores extres més grans. Concretament, l’informe de CCOO assenyala que aquesta autonomia perd 32.500 llocs de treball i al voltant de 1.465 milions d’euros en concepte de quotes no pagades a la Seguretat Social, per la prolongació indeguda de la jornada laboral sense remunerar. No obstant, Madrid és el gran forat de les hores extres no pagades, ja que un de cada quatre treballadors que fan hores extra no remunerades a Espanya exerceix en aquesta comunitat, el doble que a Catalunya.

Les hores extres són cosa de veterans

Notícies relacionades

El perfil del treballador que acaba treballant hores de més en la seva empresa i que a final de mes no cobrarà no encaixa, segons les dades del sindicat, amb els sectors més precaritzats del mercat laboral. De la mateixa manera que han sigut els treballadors més veterans i amb unes condicions més estables els que han patit una pèrdua de poder adquisitiu més gran una dècada després de la crisi, les jornades prolongades les aguanten els professionals més consolidats.

Segons el retrat robot que dibuixa l’informe de CCOO, l’empleat que incorre en les hores extres no pagades és un home (65%), d’entre 30 i 49 anys d’edat (63%),  amb contracte indefinit (82%) i que treballa en el sector serveis (74%), amb un contracte a jornada completa de 40 hores (70%).

Temes:

Ocupació CCOO