Reforma pendent

Més de mig milió d'estudiants esgoten les vacances sense saber si cotitzaran aquest curs per les seves pràctiques

El Govern en funcions té aparcada la implementació d'una mesura que inquieta la comunitat educativa i urgeix als alumnes

zentauroepp49573031 economia190826134750

zentauroepp49573031 economia190826134750 / Jordi Bataller

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

La convocatòria d’eleccions que va donar a Pedro Sánchez 123 diputats amb qui encara no ha aconseguit tornar a formar un Govern va deixar molts projectes de la passada legislatura a mitges. Un és l’obligatorietat que tots els estudiants que realitzin pràctiques, siguin remunerades o no, estiguin donats d’alta a la Seguretat Social. El Ministeri de Treball va estimar al seu dia que la mesura afectaria 540.000 alumnes a tot Espanya, des de les universitats fins a l’FP; tot i que de moment aquests esgoten els seus últims dies de vacances abans de començar el nou curs sense saber si cotitzaran aquest any o no per les seves pràctiques.

"Vam mantenir contactes amb el Govern per veure com implementàvem la mesura fins a l’últim moment de la legislatura, però la convocatòria d’eleccions ha paralitzat les converses i seguim a l’espera que el Govern deixi d’estar en funcions", expliquen fonts de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE). L’Executiu de Sánchez va aprovar aquesta reforma en l’últim Consell de Ministres del 2018, sense prèvia consulta a la comunitat educativa i sense el desplegament normatiu que provoca que avui dia no estigui clar com s’articularà. "Som els primers interessats a aclarir el tema", afegeixen.

Una de les incògnites que va deixar oberta la proposta del Govern era qui s’havia de fer càrrec del pagament de 51 euros mensuals de mitjana de cotització per alumne, segons càlculs de Treball. ¿L’empresa on l’estudiant realitza les pràctiques? ¿El centre educatiu d’on ve? ¿L’alumne, mitjançant un pagament extra? Des d’Avalot, la secció juvenil de la UGT de Catalunya, ho tenen clar: han de ser les empreses. Així ho han manifestat aquest dilluns en una acció reivindicativa aquest dilluns a la plaça Reial de Barcelona, especialment en el cas de les pràctiques curriculars (habitualment obligatòries). "Els alumnes ja paguen per la seva matrícula per poder fer aquestes pràctiques. ¡És l’explotació màxima!", ha declarat la portaveu d’Avalot, Elena Ferrero.

Falsos becaris

Ferrero ha manifestat que aquesta mesura seria clau, entre d’altres, per combatre el fenomen dels "falsos becaris". És a dir, estudiants en pràctiques que estan ocupant una plaça estructural que hauria d’ocupar un treballador assalariat. Amb el menor cost econòmic per a l’empresa, tant pel que fa a salari com a cotitzacions a la Seguretat Social que això comporta.

Notícies relacionades

"L’alumne en pràctiques col·laborarà directament amb la direcció general. Les seves tasques seran de summa importància per al funcionament de l’organització", diu una oferta de "pràctiques" de màrqueting a Barcelona, recollida per UGT. Aquesta es remunera amb una "ajuda a l’estudi" d’entre 300 i 500 euros "segons perfil". "Horari de dilluns a divendres de 8 a 16 amb una hora per dinar i un dissabte", ofereix una altra en un fons documental d’una universitat catalana.  

UGT proposa dos mecanismes complementaris a la cotització obligatòria. D’una banda, la creació d’un registre de becaris on les empreses tinguin l’obligació d’inscriure els seus ‘aprenents’. Actualment no existeix una estadística detallada i accessible i tot es redueix a les xifres ofertes pel Ministeri de Treball. I l’altra mesura que exigeix UGT és que la direcció de les empreses informi periòdicament la representació legal dels treballadors de la incorporació de becaris, perquè així el comitè d’empresa contribueixi a controlar que els becaris no estan assumint rols que no els corresponen.