INVERSIÓ

L'or, el millor guanyador de la guerra comercial

La cotització del metall preciós ha crescut el 26% en un any i toca màxims des del 2013

Els inversors busquen valors refugi enmig de la incertesa econòmica mundial

rosas16840575 mauina expendedora oro aeropuerto bremen190821182514

rosas16840575 mauina expendedora oro aeropuerto bremen190821182514 / INGO WAGNER

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La cotització de l’or se situa aquestes setmanes per sobre dels 1.500 dòlars per unça, en nivells màxims en sis anys. Només en els últims dotze mesos el seu valor ha augmentat el 27%, i tot i que l’or encara no arriba al màxim històric que va marcar en el 2011, en plena crisi de deute en la zona euro, quan va arribar als 1.900 dòlars, cada vegada està més a prop.

En el mateix temps en què la cotització de l’or ha pujat el 26%, l’Ibex 35 ha perdut gairebé el 9% del seu valor i el total de deute públic amb interessos negatius s’ha elevat a 15 bilions de dòlars en tot el món. “L’or ha sigut el millor guanyador de la guerra comercial”, diuen els analistes de Lombard Odier.

La creixent incertesa econòmica, que augmenta amb les tensions comercials, està portant els inversors a buscar actius segurs. La renda fixa i certes monedes sónactius refugitradicionals. L’or, a més, és capaç d’oferir la rendibilitat que ara no poden donar els actius financers i per això la seva cotització està propulsada a l’alça.

Corrents de fons

Els baixos nivells d’ inflació estan trastocant les tradicionals vies d’inversió financera. Els estalvis amb prou feines reporten interessos i els bancs centrals continuen anunciant noves retallades en els tipus d’interès a fi d’estimular l’economia enmig del temor d’incórrer en una desacceleració aguda de l’activitat o fins i tot en una recessió. El 98% dels economistes americans preveuen que l’economia dels EUA entrarà en recessió el 2020 o el 2021, segons una recent enquesta de la National Association for Business Economics (NABE).

Aquest context de gran incertesa econòmica imposa forts corrents de diners a favor de la inversió en actius segurs. El deute públic dels països més solvents s’ha convertit en el refugi principal, si bé els seus inversors s’han de conformar amb una rendibilitat molt baixa, fins i tot negativa. La rendibilitat del bo alemany a 10 anys és del -0,67%. El bo a 10 anys del Tresor Americà se situa entorn de l’1,6%, el seu nivell més baix dels tres últims anys.

En aquest context, l’or és vist per molts inversors com un actiu segur, el valor del qual no només està fora de perill dels baixos nivells d’inflació, sinó que fins i tot evoluciona en sentit contrari. 

“Com més baix és el tipus d’interès (derivat d’un baix nivell d’inflació) més atractiva resulta la inversió en or”, constaten els analistes de DWS Investments, la gestora d’inversió de Deutsche Bank. I això ha sigut així històricament, “almenys des que va començar la crisi financera”, i “de moment res sembla indicar que l’or hagi d’abandonar aquesta tendència”.

També s’observa una correlació entre la cotització de l’or i l’evolució dels índexs borsaris: com més baixa la borsa, més puja la cotització de l’or. L’últim any,l’Ibex 35  ha perdut gairebé el 9% del seu valor. La cotització de l’or, no obstant, ha crescut més del 26%. 

Segueix la tendència a l’alça

Els analistes de Bank of America Merryll Lynch (BofAML) preveuen que la cotització de l’or continuarà augmentant fins als 1.600 dòlars en el segon trimestre de l’any que ve. Però no descarten que es pugui arribar als 2.000 dòlars si la política dels bancs centrals dels tipus d’interès més baixos es mostra impotent per reanimar l’economia mundial.

“Si continuen els temors sobre el creixement mundial i la incertesa comercial la tendència (a la pujada de l’or) pot continuar”, avança al seu informe d’agost Esty Dwek, estrateg de Natixis

Notícies relacionades

L’analista Norbert Ruecker, del banc suís Julius Baer, comparteix el diagnòstic. “Encara veiem un teló de fons molt favorable per a l’or”, afirma. L’important és el que passi amb els tipus d’interès.

Per això, si la Reserva Federal dels EUA (Fed) decideix no continuar baixant els tipus d’interès, o bé si la inflació comença a despuntar “la cotització de l’or pot baixar ràpidament”, s’adverteix des de BofAML. Com passa amb tots els actius especulatius, es pot guanyar molt, però també es pot perdre.

Totes les maneres d’invertir en or

L’últim any, <strong>l’Ibex 35 </strong>ha perdut gairebé el 9% del seu valor. La cotització de l’or, no obstant, ha crescut més del 26%. Es podria dir que qui va invertir 10.000 euros fa un any vinculats a l’Ibex 35 ara pot recuperar 9.100 euros, mentre qui el va invertir en lingots d’or podria recuperar ara 12.600 euros.