procés

El judici per la sortida a borsa de Bankia se suspèn fins al setembre

Les defenses demanen l'absolució dels acusats i al·leguen vulneració de drets fonamentals

jcarbo45611795 rato181025131630

jcarbo45611795 rato181025131630 / VICTOR LERENA

2
Es llegeix en minuts

El judici per la sortida a Borsa de Bankia ha quedat suspès fins al setembre, una vegada que les defenses han presentat les seves conclusions finals, en les quals demanenl’absolució  dels seus defensats i algunes es reserven la possibilitat d’al·legar vulneració de drets fonamentals després del canvi de criteri de la Fiscalia.

Els advocats de la trentena d’acusats, entre els quals hi ha l’expresident de l’entitat Rodrigo Ratoel BFA i Bankia i la firma auditora Deloitte, han entregat els seus escrits a la Secció Quarta de la Sala Penal, ratificant-se en la petició d’absolució dels seus defensats.

No obstant, la majoria ha assenyalat que es reserven la possibilitat d’al·legar indefensió i vulneració de drets fonamentals després que la Fiscalia Anticorrupció complís el passat 22 de juliol la seva amenaça i afegís falsedat comptable al delicte d’estafa als inversors, no només per als quatre administradors als quals acusava inicialment –Rato, José Luis Olivas, José Manuel Fernández Norniella i Francisco Verdú– sinó també a onze més.

D’aquesta manera, va elevar a 8 anys i mig de presó la seva petició de condemna per a Rodrigo Rato, fent seus els arguments d’una de les acusacions populars, la de la Confederació Intersindical de Crèdit (CIC), que demana penes de fins a 12 anys de presó i multes milionàries per a l’entitat, la seva matriu, el BFA, i la firma auditora Deloitte, que va ser imputada en el procediment a instància seva.

Indefensió

Les defenses de la trentena d’acusats han emfatitzat la indefensió en la qual segons el seu parer es troben els processats, en particular aquells als quals fins al canvi de criteri de la Fiscalia només estaven acusats per les acusacions particulars i populars.

Un dels lletrats –el d’Ildefonso Sánchez Barcoj– ha parlat de "gir copernicà" de l’acusació, quan la Fiscalia ha afegit un nou delicte a la causa.

Els acusats estan en una posició d’"indefensió material absoluta, ja que la Fiscalia diu que s’adhereix a les acusacions, però com que aquestes acusacions són inexpressives, indeterminades i nul·les per naturalesa, és impossible recolzar-s’hi", ha assenyalat el lletrat.

Frau processal

L’advocat d’Ángel Acebes ha denunciat un frau processal per part de la representant del ministeri fiscal a l’incloure ara el delicte de falsedat comptable, tot i que havia "amenaçat" de fer-ho des del començament del procés.

Per això el lletrat ha demanat que no es doni per feta aquesta actuació, que considera "un frau processal, ja que elimina les garanties de principi acusatori"

Així mateix, ha carregat contra UPD, un dels que va iniciar el procés amb una denúncia en la qual s’afirmava que Acebes era conseller del BFA en el moment de la sortida a borsa de Bankia, un fet "fals" que va permetre, a través d’aquest artifici, asseure l’exministre al banc dels acusats.

Notícies relacionades

Es tracta d’un delicte "contra l’administració de justícia", ha afegit.

Un altre lletrat ha retret al ministeri fiscal que en el seu escrit de conclusions finals donés per morta a una persona que ha estat asseguda al banc dels acusats durant el judici, amb referència a l’exconsellera del BFA Mercedes Rojo, un fet que ha qualificat de negligència.