'efecte Johson'

El 'brexit' i la guerra comercial EUA-Xina causen temor en les borses

La lliura ha perdut més del 4% des de finals de juny, més del 2% des que el nou primer ministre va prendre possessió

zentauroepp49213541 britain s new prime minister boris johnson waves from the st190725203229

zentauroepp49213541 britain s new prime minister boris johnson waves from the st190725203229 / Frank Augstein

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

A més de continuar penalitzant la lliura esterlina, el 'brexit' dur que s’endevina amb Boris Johnson combinat amb indicis que la guerra comercial entre els EUA i la Xina pot revifar-se van tenyir ahir de vermell els plafons de les borses. L’Ibex 35, la principal referència de la renda variable a Espanya, va viure la pitjor jornada d’aquest any, amb un descens del 2,48%, fins a perdre la cota psicològica dels 9.000 punts i situar-se en  8.986,60 punts.

També el mercat de Frankfurt va registrar una sessió de pèrdues, amb un descens del 2,18%, afectat com altres parquets per les noves advertències de Donald Trump a la Xina, que ressusciten el temor d’una guerra comercial sense quarter.

Johnson encamina el Regne Unit cap a una confrontació oberta amb la Unió Europea. La tensió entre el nou Govern de Londres i els socis europeus va quedar patent en la conversa telefònica, ajornada durant una setmana i que van mantenir ahir, el primer ministre britànic i el seu homòleg irlandès, Leo Varadkar.

L’irlandès va advertir Johnson que la Unió Europea no suprimirà la salvaguarda (‘backstop’) a la frontera amb Irlanda del Nord. “El Taoiseach [nom del primer ministre en l’Executiu de Dublín] ha explicat que la UE està unida en la decisió que l’acord de retirada no es pot reobrir”, va assenyalar un portaveu. Johnson, que ha començat a donar la culpa a la UE de les possibles conseqüències negatives d’una ruptura sense cap pacte, va repetir que “la UE ha d’acceptar la idea que la salvaguarda ha de desaparèixer”. “Si ho entenen, podem seguir endavant. Si no poden arribar a un compromís, llavors clarament hem de preparar-nos per a una sortida sense acord”, va afegir. El 'backstop' té per objectiu evitar una frontera física entre les dues Irlandes una vegada es materialitzi el ‘brexit’, mantenint Irlanda del Nord alineada amb certes normes del mercat únic i la unió duanera.

DIVISA EN CAIGUDA LLIURE

Sobre el que es va negar a realitzar comentaris el nou primer ministre britànic va ser de la caiguda que està experimentant la lliura esterlina, que ha perdut el 4% del seu valor des de finals del mes de juny, un 2,4% des que Johnson va arribar a Downing Street. Nombrosos inversors han avisat que un ‘brexit’ sense acord provocaria la recessió de l’economia britànica i debilitaria la posició de Londres com a centre financer internacional. Els defensors de la sortida de la UE, en canvi, afirmen que si bé hi hauria algunes dificultats a curt termini, les conseqüències s’han exagerat i que a llarg termini el Regne Unit prosperaria.

Notícies relacionades

Johnson va continuar ahir a Gal·les la seva gira pel Regne Unit, que avui el portarà a Irlanda del Nord. Igual com va passar dilluns passat a Escòcia, tampoc els gal·lesos van treure l’alfombra vermella, ni la banda de música, per rebre'l. El principal objectiu del viatge era calmar la inquietud del sector agrícola, que tem “una catàstrofe” amb els plans del ‘brexit’. La cria del bestiar oví és especialment important. Més d’un terç d’aquesta carn s’exporta i el 92% va a països de la UE, que actualment no paga cap tarifa duanera. Amb una sortida del club europeu sense pacte, les tarifes poden ser de més del 40%, cosa que portaria al sacrifici massiu d’ovelles i bens. Helen Roberts, de l’Associació Nacional de Bestiar Oví, va demanar a Johnson que “deixi de jugar a la ruleta russa amb la indústria agrícola”.

Gal·les va votar a favor del ‘brexit’, però el ministre principal de l’autonomia, Mark Drakeford, abans de la seva entrevista amb Johnson, va demanar un nou referèndum perquè tres anys després les circumstàncies han canviat. I al ‘premier’ li va advertir: “La campanya d’anar de farol i fanfarronejar i la creença que simplement n’hi ha prou amb autocomplaure’s amb un sentit de vacu optimisme no ens traurà d’on som. Necessitem una conversa pròpia, seriosa i detallada, amb mesures a l’altura del greu d’aquest assumpte”.