'clavegueres policials'

González afirma que l'actuació del BBVA va ser "irreprotxable"

L'expresident demana "separar" el banc de la possible implicació de directius amb Villarejo

El jutge sospita que la "cúpula" de l'entitat va poder consentir la contractació de l'expolicia

zentauroepp42534897 spain s bilbao vizcaya argentaria bank  bbva  president fran180316110041

zentauroepp42534897 spain s bilbao vizcaya argentaria bank bbva president fran180316110041 / ANDER GILLENEA

3
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

Francisco Gonzálezpresident del BBVA durant els anys en què el banc va contractarl’excomissari Villarejo, ha defensat aquest dimarts que l’actuació de la seva entitat ha sigut "irreprotxable i amb un compliment per sobre de l’exigible en matèria de govern corporatiu i compliment normatiu". Per això, l’ex-executiu ha considerat "molt important afrontar la investigació oberta amb total transparència i ajudar a separar possibles actuacions individuals de caràcter irregular, si n’hi hagués, de l’actuació del banc en el seu conjunt", després de la imputació a l’entitat de tres delictes de suborn, corrupció en els negocis, i descobriment i revelació de secrets. 

El màxim responsable del segon banc espanyol entre el 2000 i el 2018 ha afirmat en una nota distribuïda als mitjans que sota el seu mandat el BBVA va treballar "sota uns estrictes estàndards de conducta" i va actuar "dins de la més estricta legalitat per defensar els interessos" del banc, és a dir, d’"els seus professionals, els seus accionistes, els seus clients i els interessos generals de la societat". Com en altres ocasions, ha assegurat que es va assabentar de la contractació de Villarejo per la premsa el maig del 2018 i que va encarregar una investigació interna per identificar "qualsevol actuació irregular", que el seu successor, Carlos Torres Vila, va ampliar el gener del 2019 amb una anàlisi externa ('forensic') encarregada a firmes independents especialitzades.

El banc, segons González, ha col·laborat en la investigació judicial des del primer moment i ha aportat tota la documentació en el seu poder, inclosos els resultats del "profund i exhaustiu" estudi 'forensic'.  "Des que es va obrir la peça, el BBVA ha estat màximament interessat a col·laborar amb la justícia, amb la més gran transparència i objectivitat, amb la finalitat d’identificar i aclarir com més ràpid millor les possibles irregularitats que s’hagin pogut produir. Tinc la confiança més gran en el Grup BBVA, en els seus òrgans de govern i els seus professionals, i per descomptat, tots confiem plenament que els òrgans judicials aclariran qualsevol actuació contrària a la legalitat", ha conclòs.

Absència de control

El jutge Manuel García Castellón sospita que "la cúpula" del BBVA va poder consentir la contractació de Villarejo en època de González per a tasques d’informació i espionatge en vista del "benefici personal i empresarial" que li podien reportar. El magistrat de l’Audiència Nacional vol determinar si el banc va posar en marxa mesures per evitar el delicte o si "l’absència de mecanismes de control" i "la tolerància amb pràctiques contràries a la bona fe empresarial" van ser "mitjans que el banc va poder haver emprat per facilitar la contractació" de l’expolicia, tot això "consentit per la cúpula del mateix banc".

Notícies relacionades

Així apareix recollit en un fragment de la interlocutòria d’imputació a l’entitat a què ha tingut accés l’agència Efe. El jutge investigarà si el banc va contribuir a mantenir les relacions amb Villarejo en benefici propi o si la presumpta corrupció d’algun dels seus directius, a qui l’expolicia va fer regals, "pogués considerar-se com a perjudicial" per a l’entitat. El magistrat ha rebutjat de moment la petició del banc de personar-se en la causa com a perjudicat, ja que vol aclarir si es va beneficiar de contractar Villarejo i si no va aplicar els controls necessaris, "permetent" així "la corrupció personal dels seus directius" i "pràctiques que poguessin resultar contràries a l’interès" del BBVA.

El banc ha anunciat aquest dimarts la sortida d’Eduardo Arbizu, directiu de confiança de González i responsable d’assumptes jurídics des del 2002. L’executiu també va ser responsable de l’àrea d’auditoria interna i compliment normatiu entre el 2007 i el 2011, anys en què Villarejo va estar contractat, i l’any passat va ser un dels directius a qui es va encomanar la investigació interna encarregada per l’expresident. El substitueix com a responsable de regulació i control intern Ana Fernández, actual directora de riscos no financers i que durant els seus 25 anys en l’entitat ha estat lligada a àrees vinculades amb el negoci. 

Una desena d’imputats

A part del banc, el jutge ha imputat una desena de directius i exdirectius de l’entitat, entre ells Ángel Cano, exconseller delegat; Julio Corrochano, excap de seguretat del BBVA i excomissari general de la Policia Judicial; i Antonio Béjar, exdirector de Riscos i Recuperacions Immobiliàries, que està col·laborant amb el jutge.