RESULTATS SEGON TRIMESTRE

CaixaBank disminueix un 52% el seu benefici en el primer semestre de l'any per l'impacte de l'ERO

Sense tenir en compte aquest desemborsament, el resultat hauria millorat un 0,7% l'obtingut en el mateix període del 2018

El grup ha completat en aquest primer semestre la venda de la seva participació a Repsol, iniciada fa uns quants mesos

zentauroepp49221755 caixabank190726113746

zentauroepp49221755 caixabank190726113746 / MIGUEL LORENZO

4
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

El Grup CaixaBank va obtenir en el primer semestre de 2019 un benefici atribuït de 622 milions, un 52,1% menys que el mateix període de l’any anterior, segons ha informat l’entitat.

El resultat està marcat perl’acord laboral assolit en el segon trimestre després que l’entitat bancària plantegés un ERO que ha suposat una despesa de 978 milions d’euros (685 milions d’euros nets). Excloent aquest efecte, el resultat s’incrementaria un 0,7% respecte al mateix període de l’exercici anterior, fins als 1.307 milions, i la rendibilitat (ROTE) se situaria en el 9,4%.

“L’avenç d’aquests sis mesos supera de molt les expectatives que teníem. Els objectius no eren poc ambiciosos i l’entorn és més complicat que fa sis mesos”, ha resumit Gonzalo Gortázar en la presentació de resultats a València.

“Hi ha hagut tres claus, l’activitat comercial, l’avenç en les iniciatives del pla estratègic, amb l’acord laboral que marca el trimestre, i el manteniment de fortalesa del balanç”,ha indicat.

El conseller ha recalcat l’acord assolit per a un ERO que suposarà la sortida “de manera voluntària” de 2.023 treballadors. 

“Les negociacions són sempre difícils, però l’important és que acabin bé. Podem ser més eficaços”, ha destacat Gortázar, que ha revelat que la reestructuració permetrà al grup un estalvi “de 200 milions d’euros a l’any”. “Crec que ens hem anticipat als desafiaments que ens trobarem”, ha augurat.

El directiu ha afirmat que no preveuen un ajustament “semblant” a l’horitzó en què treballen, fins a 2021, i espera “que després tampoc”. Però ha assenyalat que “és inevitable” que al sector “continuï fent ajustaments”.

“Èxit comercial”

Gortázar ha insistit en l’“èxit comercial” del semestre i ha remarcat que no han “d’oblidar que és la base del negoci”. “Hem superat els 600.000 milions d’euros de volum de negoci. Són les xifres més altes que hem vist des de fa molt per a CaixaBank”, ha sentenciat.

Els recursos de clients han pujat un 6,2% el 2019 i l’estalvi a la vista un 9%, una cosa en què influeix l’efecte estacional de les pagues dobles i que l’entitat supera ja els quatre milions de nòmines domiciliades. 

Impulsat pel bon comportament dels mercat, també puja els actius sota gestió (+4,5% anual) i creix el crèdit a particulars un 5,8% el 2019 impulsat pel crèdit al consum (+8,2% el 2019). A més, el finançament a empreses augmenta un 4,3% el 2019 (+2,5% en el trimestre).

La ràtio de morositat es redueix fins al 4,2% i els saldos dubtosos descendeixen 581 milions d’euros en el trimestre situant-se en 10.402 milions d’euros. La ràtio de cobertura de la morositat és el 54%.

Rendibilitat, tipus negatius i fusions

Això sí, el conseller ha admès que, tot i que el ritme de creixement “és certament rellevant”, no suposa una millora immediata dels resultats, principalment perquè es referma un entorn de tipus negatius. “Tenim una dicotomia”, ha admès, tot i que ha mostrat la seva esperança que sí que hi hagi una correlació a mitjà i llarg termini.

Ha explicat que estan en una rendibilitat del 9,4% sobre els recursos propis tangibles i que el pla estratègic era acostar-se al 12% el 2021. Ho van fer, ha recordat, amb unes previsions dels tipus, basades en els futurs que no s’han complert i que pot fer que la rendibilitat baixi del 12% al 10%, una cosa que ja contemplaven. 

“Els tipus no només no pugen, sinó que van a la baixa i tenim la manera de buscar la manera de compensar aquests efectes negatius. No toca revisar les metes, sinó revisar què podem fer per millorar”, ha indicat.

Gortázar ha descartat que el cas de CaixaBank això passi per adquisicions o fusions, però ha admès que sí que n’hi hauria d’haver al sector, no només a nivell espanyol, sinó també europeu. “La pressió sobre marges pot incentivar les operacions corporatives, reduir els costos és necessari i una via és la consolidació, nosaltres hem elegit una altra via”, ha explicat 

Participades

Els resultats de les entitats valorades pel mètode de la participació disminueixen 294 milions d’euros(-58,4%) respecte al mateix període de l’exercici anterior per la no-atribució el 2019 del resultat de BFA i Repsol. En aquest semestre la venda de la seva participació en aquesta última. Excloent aquest efecte, l’evolució de l’esmentat epígraf seria positiva (+9,4%).

Oficines i digitalització 

Gortázar ha presumit del lideratge que consoliden a la banda digital pitjor ha insistit que volen ser “omnicanal” i s’ha mostrat molt satisfet per haver avançat un any l’objectiu de disposar de 600 ‘oficines Store’, que creu que són un millor complement.

A més, ha ressaltat que, gràcies a la negociació de l’ERO, han pogut consolidar la xarxa d’oficines rurals. Actualment, té 1.081 oficines AgroBank a Espanya, amb tres o menys empleats, que estan situades en municipis de menys de 10.000 habitants.

No hi veuen bombolla immobiliària

Preguntat per algunes de les últimes anàlisis que avisen d’una bombolla immobiliària, especialment a Madrid o a Barcelona, ha dit: “No veiem un sobrecalentament del mercat, que s’està recuperant des d’uns nivells molt baixos”.

Notícies relacionades

“És cert que és un mercat local i que té dinàmiques pròpies a Madrid i Barcelona. Cal vigilar-ne l’evolució, però en el seu conjunt no veiem un risc de bombolla en aquest moment”, ha afirmat. 

Però sí que ha dit que si els tipus d’interès segueixen en negatiu molts anys “el risc de bombolles” en aquest i altres sectors “hi és”.