Telecomunicacions

El Govern reobre la porta a una 'taxa Google' espanyola si no hi ha un acord global

Nadia Calviño reconeix que és necessari abordar un sistema fiscal que reflecteixi "on es produeix el valor afegit"

La ministra va negar que hi hagi voluntat de recaptació en les subhastes de la banda de 700 per al desplegament del 5G

zentauroepp49012077 calvio190711092638

zentauroepp49012077 calvio190711092638 / Luca Piergiovanni

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Govern central no descarta una 'taxa Google' espanyola. La ministra Nadia Calviño ha reconegut aquest dimarts que el Govern està obert a establir una taxa a nivell nacional a determinats serveis digitals –com ja va intentar l’any passat– si no s’aconsegueix un acord a nivell global o a nivell europeu.

"El Govern no descarta actuar i abordar la implantació d’aquesta taxa sobre determinats serveis digitals, però això no és incompatible amb el fet que continuem recolzant i impulsant que s’aconsegueixi un acord en l’àmbit europeu i en l’àmbit mundial amb una participació molt activa en l’àmbit de l’OCDE i del G-20 en aquest terreny", va apuntar Calviño després de la inauguració del segon congrés de la patronal de ‘telecos’ DigitalES.

El Govern central feia temps que contemplava una 'taxa Google' nacional. No obstant, en el document 'España Avanza' que utilitza el PSOE com a carta de presentació en les negociacions de cara a la investidura no apareix cap menció a aquest impost. No obstant, la ministra va recordar que, tot i que el procés és global i està en converses tant a nivell europeu com a nivell global, "si no s’arriba a un acord en aquests dos àmbits haurem d’actuar a nivell nacional".

La ministra d’Economia i Empresa, la cartera de les quals inclou la d’Avenç Digital, va recordar que un dels principals reptes de la revolució digital i de l’arribada de les grans plataformes com Google, Facebook i Amazon és "com abordar un sistema fiscal que reflecteixi adequadament on es produeix el valor afegit". "Tradicionalment, el valor afegit estava on es produïen els béns, però ara resulta que el valor afegit es deriva de les dades", va afegir Calviño. "Per tant –va prosseguir la ministra–, com a ciutadans que proporcionem dades som també generadors de valor afegit, i per això hem de modernitzar el nostre sistema fiscal i adequar-lo a aquesta nova realitat del segle XXI". 

Subhastes de 5G 

Durant el seu discurs, la ministra d’Economia va recordar que la digitalització és una de les quatre prioritats del Govern, tal com va assenyalar Pedro Sánchez després de rebre l’encàrrec del rei per formar Govern. En aquest sentit, Nadia Calviño va reivindicar el desplegament d’infraestructures de telecomunicacions espanyol com un dels principals actius del país per ser capdavanter en la digitalització i va qualificar el 5G com una "prioritat per al Govern".

Notícies relacionades

"Una de les primeres decisions que vaig haver de prendre a l’arribar al ministeri va ser la subhasta d’una part de l’espectre, estem preparant la segona part i comptem amb arribar el 30 de juny del 2020 amb els deures fets perquè les empreses puguin començar a posar en marxa el 5G", va dir Calviño. Sobre la possibilitat que la segona subhasta d’espectre, la de la banda dels 700 tingui un propòsit recaptatori, Calviño va ser contundent: "La nostra prioritat en les subhastes de l’espectre no és la recaptació, sinó aconseguir l’adequat equilibri entre una recaptació que reflecteixi el valor de l’espectre que es posa a disposició dels operadors i els adequats incentius al desplegament de les xarxes la innovació".

La ministra va negar, a més, que el fet que no hi hagi Govern alenteixi els plans de digitalització que el 2020 seran clau per al desplegament del 5G. I va recordar que ja està en marxa el pla de TDT traçat per l’Executiu fa unes setmanes per executar el segon dividend digital i els ajuts per recolzar el procés de recol·locació d’antenes als veïns. "Ben aviat traurem també els ajuts per als operadors de televisió públics i privats", va anunciar.