AL MNAC

El Rei acompanya el sector logístic a Barcelona

Barcelona Global demana al monarca ajuda per reconstruir la reputació de la capital catalana

Els Premis SIL 2019 recauen en Mercadona, Seat, Ford i la siderúrgica Celsa

sil1

sil1

5
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El Rei va tornar aquest dijous a Barcelona amb l’objectiu de restablir llaços i curar ferides entre l’empresariat català. Ha presidit aquesta càlida nit de dijous barceloní el sopar d’entrega delspremis de la Logística en el Museu Nacional d’Art de Catalunya. Però ni el president de la Generalitat, Quim Torra, ni cap conseller va acudir a l’acte. Tampoc l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Sí que va conversar Felip VI de manera especial amb el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jordi Martí, i el líder del PSC a l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni. Durant el sopar el president del SIL i delegat de l’Estat en el Consorci de la Zona Franca va presentar la 'Declaració de Barcelona', un decàleg consensuat pel sector logístic en defensa del comerç mundial sostenible. Malgrat la grandiloqüència del decàleg, el Rei va preferir no pronunciar discursos i quedar en un segon pla durant la vetllada.

Al matí, havia rebut al Palau Albéniz el president de la patronal Foment, Josep Sánchez-Llibre, i a una delegació de l’associació Barcelona Global, que presideix Pau Guardans, l’objectiu de la qual és promocionar Barcelona al món i atreure talent i activitat econòmica. Guardans va demanar ajuda al Rei perquè Barcelona torni a guanyar el prestigi perdut. I aquesta va ser la petició que es va fer al Rei, davant dels intents del president de la Generalitat, Quim Torra, de persistir en l’obertura d’un nou procés després que el jutge Marchena dicti sentència.

Feia ja unes setmanes que el Rei no es deixava veure a la ciutat, concretament des del 10 de maig en l’Automobile, antic Saló de l’Automòbil, i per a la inauguració del MWC a finals de febrer. Abans que els judicis del procés quedessin vistos per a sentència. En les dues ocasions va coincidir amb Torra, tot i que va ser evident que hi havia entre ells distància més gran que la visible. A l’Automobile, amb prou feines es van saludar.

La batalla de l’independentisme sembla haver-se traslladat en el món empresarial, després de l’elecció de l’independentista Joan Canadell com a president de la Cambra de Comerç de Barcelona i l’anunci de llistes d’empreses contràries a la independència de Catalunya per part de l’ANC. La nit logística va reprendre interès després de conèixer-se l’assistència del Monarca i el boicot del Govern a l’anunciar-se la falta d’assistència de Torra i altres consellers del Govern.

Els premis SIL 2019 de concedits pel Rei han sigut aquest any per a Mercadona, Seat, Ford i Celsa, un pòquer d’asos de la logística i l’economia. El premi a l’eficiència logística i la innovació tecnològica ha sigut per a Mercadona; el premi a la digitalització de la cadena de subministrament per a Seat; el premi a la sostenibilitat logística per a Ford España, i el premi a l’Economia Circular per al grup siderúrgic Celsa.

El MNAC, tancat per seguretat

El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) va haver de ser tancat tot el dia per motius de seguretat per acollir el sopar de l’acte central del SIL 2019 que aquest any se celebra juntament amb el Congrés Mundial de Zones Francas, l’InTrade Summit BCN i l’eDelivery Barcelona. Tots els expositors estaven convidats. L’accés a la zona va ser restringit, els controls màxims. 

Entre les principals personalitats que han assistit s’ha de destacar la ministra de Justícia, Dolores Delgado, la secretària d’Estat de comerç, Xiana Méndez, el president de l’Aragó –comunitat convidada del SIL 2019–, Javier Lambán, el secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Isidre Gavín, el delegat especial de l’Estat en el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i president del SIL, Pere Navarro, la consellera d’Economia, Indústria i Ocupació d’Aragó, Marta Gastón, el president de Renfe, Isaías Táboas, el president i conseller delegat d’Aena, Maurici Lucena, el president de Ports de l’Estat, Salvador de la Encina, el president de la World Free Zones Organization, Mohamed Alzarooni, el president d’Alacat, Galo Molina, el president de l’Asociación de Zonas Francas de las Américas, Gustavo González, el president de l’Asociación Internacional de Operadores Económicos Autorizados (OEA), Aduanas y Logística,Antonio Llobet, la directora general del CZFB i del SIL,  Blanca Sorigué. El president de la patronal Foment, Josep Sánchez-Llibre, va delegar la seva presència en Joan Rogent, vicepresident.

Els guardons

L’acte de l’entrega de premis, patrocinat pel Grup Foment (Adif, Aena, Ports de l’Estat i Renfe), va comptar amb 25 candidatures finalistes. El jurat dels Premis SIL està format pel comitè organitzador del Saló. Oriol Montanyà, director general de logística de Mercadona, ha rebut el premi a l’eficiència logística. La companyia ha iniciat recentment l’entrega a domicili a Barcelona de les compres realitzades 'online' des d’un magatzem logístic dedicat.

 

El Premi SIL a la digitalització de la cadena de subministrament ha recaigut en Seat pel seu projecte Supply Chain Control Tower. Aquest projecte busca millores en tots els punts de la cadena de subministrament per donar lloc a una logística eficient mitjançant la interconnexió i control dels intervinents a la cadena. L’objectiu és donar resposta a la demanda de forma més àgil i amb més qualitat i millor cost, mitjançant la utilització d’eines digitals. Christian Vollmer, vicepresident de producció i logística, va rebre el premi. 

 

El premi SIL a la sostenibilitat ha sigut per a Ford España pel seu projecte d’embalatge retornable per a enviaments transoceànics que permet estalviar la gestió de 200 embalatges de cartró menys cada dia, la qual cosa suposa una estimació de 44.000 embalatges anuals. Aquesta dada es tradueix en més de 400 tones de cartró deixades de consumir i reciclar, en 700 tones de fusta procedent dels palets i en una reducció d’almenys 350 tones les emissions equivalents de CO2. El director de Relacions Institucionals de Ford, Fernando Acebrón, ha recollit el guardó.

Notícies relacionades

 

El premi SIL a l’economia circular ha sigut per a Celsa per contribuir de forma destacada a la preservació del medi ambient utilitzant la tecnologia de producció d’acer més sostenible, reciclant els productes d’acer al final del seu cicle de vida, reutilitzant i valoritzant els subproductes de processos de fabricació que utilitzen acer com a matèria primera, fabricant productes completament reciclables i operant les seves instal·lacions de manera eficient. El 2018, més del 90% de la producció del grup va provenir de material reciclat. Pere Otero, responsable de personal i organització ha sigut l’encarregat de rebre el premi.