Primer aniversari del Govern

Torra: 12 mesos que no compten

Patronals i sindicats destaquen la falta de Pressupostos

Algunes entitats remarquen que l'economia ha continuat creixent

zentauroepp48467587 govern bertran torra190604095316

zentauroepp48467587 govern bertran torra190604095316 / ALBERT BERTRAN

4
Es llegeix en minuts

El món empresarial i econòmic troba a faltar uns Pressupostos, la norma essencial per desenvolupar polítiques, prorrogats des del 2017, després d’un any de Govern de Quim Torra. Des de Foment, UGT, CCOO o Barcelona Global s’aprecia més la falta d’impuls amb iniciatives econòmiques que des de Pimec o la vallesana Cecot. D’altres remarquen que Catalunya ha continuat creixent per sobre de la mitjana espanyola i europea. En la 35a Reunió Cercle d’Economia, celebrada la setmana passada, va quedar patent la distància entre una part del món econòmic i Torra.

Foment: Impuls davant de la desacceleració 

Foment del Treball, patronal presidida per Josep Sánchez Llibre, troba a faltar aquest últim any “més intensitat en les qüestions econòmiques” en un moment de desacceleració i de canvi del model productiu. Segons el parer d’aquesta organització, el Govern hauria “de reforçar el seu compromís amb l’ordenament jurídic per facilitar el retorn d’empreses” que van traslladar la seva seu social. També s’hauria de donar un impuls “a l’agenda econòmica i social”, per a la qual cosa és imprescindible tenir uns Pressupostos.

UGT i CCOO: Necessitat de comptes públics

“Estem gestionant la recuperació amb uns pressupostos de crisi prorrogats des del 2017”, recorda el secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco. Admet l’avenç que va suposar la introducció de la renda garantida de ciutadania, però “amb molts dèficits en el seu desplegament”. També reclama impulsar el Pacte Nacional per la Indústria i afrontar de veritat la lluita contra la pobresa. El líder d’UGT a Catalunya, Camil Ros, destaca que el país viu “encallat en una situació general de provisionalitat”. Segons el seu parer, “és urgent abordar el debat de la fiscalitat” i revertir les retallades.

CECOT: Es fa més del que es veu 

La patronal vallesana Cecot, presidida per Antoni Abad,  destaca que “el relat públic tradueix poc la gestió del Govern” en àmbits que afecten les empreses o el treball. L’entitat afirma que en aquestes qüestions s’avança. Alhora conviden a superar limitacions vinculades amb el finançament autonòmic i en punts 2històricament demanats” i que són transcendents, com les infraestructures.

PIMEC: De la formació a la fibra òptica

Més que de l’últim any, la patronal Pimec, presidida per Josep González, prefereix parlar d’assignatures pendents, com una formació que cobreixi “competències que fins ara no es requerien”. També troba a faltar més preservació del comerç tradicional i reclama “complir amb fermesa” el pacte industrial i el desplegament de fibra òptica a tots els polígons industrials. Al seu torn, demana que la Generalitat, en la mesura de les seves possibilitats, completi infraestructures que no ha fet l’Estat, com la carretera de Lleida al port de Tarragona.

RETAILCAT: Una aposta per l’estabilitat

El president de Retailcat, Joan Carles Calbet, diu que “ha sigut un any convuls”, marcat per les incerteses polítiques locals i factors com el 'brexit', que afecten el turisme i el consum. Calbet aposta per l’”estabilitat política, el diàleg i la recerca de solucions democràtiques per al conflicte Espanya-Catalunya”, i destaca: “És imprescindible aprovar pressupostos a Catalunya i Madrid”.

BARCELONA GLOBAL: Més aposta per BCN i la seva àrea 

L’associació Barcelona Global assegura que el Govern hauria d’haver desenvolupat “una acció més ferma” en el seu àmbit competencial a Barcelona i la seva àrea metropolitana. Troben a faltar una regulació de les vivendes d’ús turístic, un calendari per executar la línia 9 del metro i una major acció dels Mossos a la capital contra la petita delinqüència, els narcopisos i la creixent inseguretat que afecta la ciutat”. Barcelona Global veu prioritari que el Govern tingui una agenda per a la capital i una bona coordinació amb els ajuntaments metropolitans”. L’associació insisteix a coordinar més Mossos i Guàrdia Urbana per resoldre temes de seguretat i apostar per Barcelona com a ecosistema d’investigació.

 

BARCELONA TECH CITY: En defensa del talent  

Miquel Martí, conseller delegat de Barcelona Tech City, valora que durant l’últim any ha seguit l’interès d’empreses estrangeres per instal·lar-se a Barcelona (“120 en un any”). Al seu torn, demana “una aposta real per una economia basada en el talent” i desplegar lleis “que sigui fàcil instal·lar-se i trobar talent” a Catalunya.

CAMBRA-EINES DE PAÍS: Una república per créixer

Des de la candidatura independentista Eines de País, que es va imposar en les eleccions a la Cambra de Barcelona destaquen que l’economia ha continuat creixent, malgrat “un entorn clarament desfavorables, caracteritzat per la llunyania constant de l’estat espanyol de la voluntat majoritària de la societat catalana”. Segons el seu parer l’única manera de desenvolupar el màxim potencial de l’economia catalana és “una república independent” i situen el Govern a treballar per “fer efectiu el mandat de l’1-O i així construir un estat pròsper per a tots els catalans”. 

APCE: Sense accés ni vivenda social

Notícies relacionades

El sector immobiliari català té, en general, una percepció negativa de l’acció del Govern. “Creiem que s’ha dut a terme una política de vivenda que, en comptes d’afavorir l’accés, provocarà l’efecte contrari”, segons l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE), presidida per  Lluís Marsà. Els promotors troben a faltar la inversió pública, així com l’impuls de la vivenda social per part de l’administració catalana. El col·lectiu posa de manifest la necessitat que es produeixi una aposta decidida de la Generalitat per a l’impuls de la vivenda protegida. 

Informació elaborada per Agustí Sala, Gabriel Ubieto, Josep Maria Berengueras i Max Jiménez.