31 maig 2020

Anar al contingut

mercat energètic

Audax Renovables preveu triplicar el seu ebitda el 2022 i assolir una facturació de 1.500 milions

La companyia estudia opcions per elevar el 'free float', ja que el 91% del capital està en mans del fundador

Audax Renovables preveu triplicar el seu ebitda el 2022 i assolir una facturació de 1.500 milions

JORDI PUJOLAR

Audax Renovables preveu triplicar el seu resultat brut d’explotació (ebitda) en els pròxims quatre anys, fins a situar-lo entorn dels 150 milions d’euros, i elevar els seus ingressos un 50% en el període, fins a assolir una facturació de 1.500 milions d’euros en l’horitzó del 2022, segons va indicar l’empresa amb motiu d’una presentació pel seu Dia de l’Inversor. El 2018, la companyia, amb seu a Badalona i el fundador de la qual, José Elías, és el màxim accionista amb un 91% del capital, va tancar l’exercici passat amb una facturació de 1.000 milions d’euros. Mentrestant, va situar el seu ebitda el 2018 en els 53 milions d’euros, amb una previsió per al 2022 d’aquesta forquilla d’entre 130 i 150 milions d’euros.

L’energètica, focalitzada en el segment pime i que cotitza en el mercat continu amb una capitalització entorn dels 1.000 milions d’euros, aspira a aconseguir una cartera de 500.000 clients el 2022, davant els 306.000 clients amb què comptava a tancament del 2018.

El grup, present actualment a vuit països (Espanya, Portugal, França, Itàlia, Alemanya, Holanda, Polònia i Panamà), preveu assolir una energia subministrada de 15 terawatts hora (TWh), davant els 10 TWh de l’actualitat. Com a bases per a aquest creixement de la rendibilitat en els pròxims anys, el grup aposta pel desenvolupament de l’energia solar fotovoltaica a Espanya i l’impuls dels contractes de compravenda d’energia a llarg termini (PPA, per les sigles en anglès) al país, va assenyalar la directora de Negocio de Generación del grup, Anabel López Porta.

Referent a això, la companyia té ja firmats més de 1.700 megawatts (MW) mitjançant la fórmula de PPA amb societats com Trina (300 MW), JP Morgan (660 MW) i Allianz (708 MW), i el seu objectiu és cobrir dos terços de l’energia que subministra el 2022 a través de contractes de compravenda a llarg termini. 

El grup compta amb uns 185 MW instal·lats i una cartera de 320 MW solars més en desenvolupament que preveuen que siguin operatius entre finals del 2020 i principis del 2021. A més, compta amb un acord marc per incorporar més de 1.200 MW solars addicionals i ha subscrit un finançament 'project finance' per a la construcció dels megawatts en desenvolupament amb Banc Sabadell.

Respecte als mercats de creixement en un futur, el grup aposta per Itàlia, després de la seva consolidació a Iberia (Espanya i Portugal), on preveu que de la mà de la liberalització del seu mercat pugui registrar un "increment dels seus marges i volums" al país transalpí i aspira a una cartera de 100.000 clients. "Aplicarem la mateixa estratègia d’Espanya en la resta de països. Creiem que el mercat va de sud a nord i aplicarem aquesta estratègia de PPA i rotació d’actius", va indicar López Porta.

D’altra banda, la companyia va indicar que està estudiant "totes les possibilitats" per incrementar el seu actual 'free float', mínim amb el 91% del capital en mans de José Elías, ja que és una cosa que al regulador "li inquieta", tot i que no va precisar com abordaria aquesta presència més gran d’accionistes a la seva capital.

Respecte a futures adquisicions, després que el grup tanqués la compra de Fersa al llançar una OPA el 2016, el vicepresident d’Audax Renovables, Eduard Romeu, va descartar qualsevol tipus d’"operació inorgànica" en aquestes projeccions a l’any 2022. Referent a la retribució als accionistes, Romeu sí que va remarcar que la companyia estarà en condicions de pagar dividend el 2020 "si es continuen donant les condicions actuals".