Relacions laborals

La justícia europea avala el registre de jornada

Una sentència del TJUE insta Espanya a aplicar de manera efectiva un control de les hores realitzades pels treballadors

fichar

fichar / FERRAN NADEU (FERRAN NADEU)

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Al tercer dia de la implantació del registre de jornada en les empreses a Espanya, la justícia europea avala de manera contundent que els empresaris tinguin l’obligació d’efectuar un control horari sobre el temps que treballen els seus empleats. La decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) és clara i inequívoca: "els estats membres han d’imposar als empresaris l’obligació d’implantar un sistema objectiu, fiable i accessible que permeti computar la jornada laboral diària realitzada per cada treballador", diu la sentència.

Notícies relacionades

La decisió de l’alt tribunal europeu coincideix en el temps amb els primers dies del registre de jornada implementat des del 12 de maig, però aprovat pel Govern de Pedro Sánchez el passat 12 de març. No obstant, la sentència es remunta a un cas elevat pel sindicat CCOO als tribunals europeus el 2017. Les conclusions del tribunal europeu no han sorprès, ja que aquestes arriben precedides per les de l’Advocat General de la Unió Europea, que poques vegades dissenteixen unes de les altres. En aquestes, fetes públiques el passat 31 de gener, el lletrat Giovanni Pitruzzella ja va alertar el Regne d’Espanya que sense un sistema de càlcul del temps de treball no existeix cap garantia que es respectin efectivament els límits temporals establerts per la Directiva 2003/88.

La sentència del TJUE decideix en el mateix sentit i considera que la legislació espanyola, en el moment de presentar-se el cas, "s’oposa a una normativa d’un estat membre". La decisió d’Europa hauria obligat Espanya a modificar la seva normativa per realitzar una transposició de les directives europees a la legislació nacional. No obstant, el Govern es va avançar davant de la previsible decisió contrària de la UE amb l’aprovació el passat 12 de març del reial decret que introduïa l’obligació explícita dels empresaris de complir el registre obligatori de jornada.