escàndol financer

El Constitucional rebutja el recurs de Rato per la seva condemna per les targetes 'black'

L'exvicepresident del Govern i expresident de Bankia compleix quatre anys i mig de presó per apropiació indeguda

jcarbo45611808 rato181025131653

jcarbo45611808 rato181025131653 / VICTOR LERENA

1
Es llegeix en minuts

El Tribunal Constitucional ha dit que no a Rodrigo Rato. L’alt tribunal ha rebutjat el recurs plantejat per l’exvicepresident del Govern amb el PP i expresident de Bankia per la seva condemna per les targetes 'black'. Rato compleix quatre anys i mig de presó per aquest cas.

El que va ser l’home totpoderós del Govern de José María Aznar va ingressara la presó de Soto del Real l’octubre de l’any passat. A l’entrar es va adreçar al públic i va demanar perdó.

Prèviament, l’Audiència Nacional li va donar 10 dies perquè ingressés a la presó.  Abans del seu ingrés a la presó, el Tribunal Suprem ja va confirmar la sentència

Notícies relacionades

La condemna afecta a 64 persones, que majoritàriament van ser condemnades a penes de quatre mesos de presó. D’ells, 15, juntament amb Rato, van superar els dos anys. És el cas de l’exsecretari d’Estat d’Hisenda amb el PP Estanislao Rodríguez Ponga, l’ex secretari general de CCOO de Madrid Rodolfo Benito i l’expresident de Telemadrid a proposta d’IU José Antonio Moral Santín. 

La sentència considerava proporcionada la pena imposada a Rato per la seva posició preeminent en les entitats del patrimoni de les quals “es va lucrar indegudament", malgrat que aquesta posició l’obligava especialment a la protecció dels seus interessos. No li aplica l’atenuant de reparació del mal, perquè ha de respondre civilment pels consellers al seu càrrec, malgrat que la gran majoria ja l’ha aportat. L’Audiència va xifrar en 12 milions d’euros el gastat amb les 'black': 9,3 milions, en l’etapa de Blesa i 2,6 milions, amb Rato.