BAIXADA DE L'IVA DEL 10% AL 4%

El que has de saber sobre la nova norma del pa aprovada pel Govern

S'aplicarà l'impost reduït del 4% als pans integrals, multicereals i amb segó

El consum de pa s'ha reduït un 80% a Espanya en els últims vint anys: de 57 quilos a 31,8

35990807 59

35990807 59

3
Es llegeix en minuts
Agencias

Els espanyols han reduït el seu consum de pa en un 80% en dues dècades. Aquest divendres, el Consell de Ministres ha aprovat el reial decret amb la norma de qualitat d’aquest aliment que permetrà aplicar l’IVA reduït del 4% a altres pans com els integrals, els de cereals diferents al blat i els elaborats amb segó. D’aquesta forma i gràcies a l’ampliació de la definició de ‘pa comú’, es rebaixarà del 10% al 4% el tipus d’IVA reduït a més tipus de pans. 

Què canvia la nova norma

1. La nova norma de qualitat del pa amplia la definició de pa comú, amb l’IVA al 4%. Inclou ara pans elaborats amb altres farines diferents a les de blat, com els elaborats amb farines integrals, amb segó o baix contingut en sal que abans es gravaven amb el 10% d’IVA.

2. Es limita la quantitat de sal que es pot fer servir per elaborar el pa comú. El límit màxim del contingut en sal serà obligatori a partir de l’abril del 2022.

3. Els requisits per considerar un pa integral seran més estrictes, ja que és obligatori que el 100% de la farina feta servir sigui integral. Els que no estiguin elaborats de forma exclusiva amb aquest tipus de farines, indicaran el percentatge en l’etiquetatge.

4. La definició de pa multicereal: elaborat amb tres o més farines. Cada una de les tres estarà en una proporció mínima del 10% i les farines procedents de cereals no podran suposar menys del 30% de la barreja total.

5. La massa mare: Es defineix com la massa activa composta per farina de blat o un altre cereal o una barreja, i aigua, amb o sense addició de sal, sotmesa a una fermentació acidificant la funció del qual és assegurar la fermentació de la massa del pa. La massa mare conté una microflora acidificant constituïda essencialment per bacteris làctines i llevats salvatges.

6. Elaboració artesana del pa, la definició assenyala que “ha de premiar” el factor humà davant el mecànic i se n’especifiquen els requisits.

7.  La denominació “pa de llenya” o “de forn de llenya” només podrà utilitzar-se amb plans cuits íntegrament en un forn que utilitzi com a combustible la llenya.

Consum de pa

1. El consum per càpita de pa a Espanya ha baixatconsum per càpita de pa  dramàticament en els últims vint anys: dels57 quilos que s’ingerien el 1998 als31,8  del 2018.

2. La despesa el 2018 es va situar en 76,13 euros (-2,5 %), una quantitat equivalent al 5,09% del pressupost per càpita per omplir la cistella d’aliments i begudes l’any passat, segons dades del plafó de consum del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Pesca.

3. El pa fresc i congelat suposa el 80,7% de la quota de pa a les llars; l’industrial o de llarga durada o sec –motlle, bastonets, ‘regañás’– és un 19,3% de la quota.

4. Les llars més consumidors de pa es troben en ciutats petites i mitjanes, de menys de 100.000 habitants. El responsable de la compra sol tenir més de 50 anys.

5. Per regions, gallecs, andalusos i castellanomanxecs són els que més pa consumeixen a casa; per contra,Madrid, Catalunya i la Comunitat Valenciana són les regions amb els índexs més baixos.

Notícies relacionades

6. Malgrat la caiguda del consum, les 35 empreses fabricants de masses congelades agrupades en la Española de la Industria de la Panadería, Bollería y Pastelería (Asemac), van facturar 1.357 milions d’euros durant l’últim exercici, un 2,4% més que un any abans.

El pa en una dieta saludable

El president de la Fundació Alimentació Saludable, Jesús Román, apunta que el 50% de la ingesta calòrica ha de procedir de carbohidrats i “són preferibles” els de llarga durada, com cereals i llegums. Apunta que una manera d’obtenir aquests carbohidrats és la incorporació en menjars i sopars, i fins i tot en l’esmorzar, d’“una ració normal” de pa, d’uns 100 grams, i si és “integral, de veritat, millor”. “Es poden ingerir 200 o 300 grams diaris sense que sigui un drama”, assenyala.