Relacions publicoprivades

Foment exigeix a l'Administració que aclareixi les seves concessions per evitar fraus

La patronal catalana proposa potenciar la col·laboració publicoprivada en la prestació de serveis per suplir l'actual dèficit públic

zentauroepp45821439 barcelona  09 11 2018 encuentro con el presidente de foment 181109103657

zentauroepp45821439 barcelona 09 11 2018 encuentro con el presidente de foment 181109103657

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Foment del Treball exigeix a les administracions públiques, a les portes d’un nou cicle electoral, que aclareixin les condicions en les quals liciten les obres públiques i la concessió de serveis per a la gestió publicoprivada. També considera necessari que el sector públic reforci els estudis previs a l’oferta d’aquests serveis i millori els mecanismes de control durant la seva prestació, per a així evitar possibles fraus posteriors. Així ho reflecteix l’informe de posició presentat aquest dilluns a la seu de la patronal catalana, i amb la participació de la CCIES i l’AESP, sota el títol de ‘La col·laboració publicoprivada: una oportunitat per a l’administració local’.

"¿Les administracions públiques tenen prou recursos per fer tot el que han de fer?", s’ha preguntat el vicepresident de Foment Joaquim Llansó, fent referència a les creixents demandes per part de la ciutadania i l’actual dèficit públic de l’Administració, que el 2018 va tancar en el 2,6%.

Des de la Cambra de Concessionaris i Empreses vinculades al Sector Públic (CCIES) la necessitat la veuen clara tant en el present, com de cara al futur. El seu president, Francesc Sibina, ha posat com a exemple la puixant demanda de vivenda de lloguer, donada la forta alça de preus, o de serveis d’atenció a la tercera edat com dos sectors en els quals els ciutadans cada vegada demandaran més serveis a l’Administració. Un altre dels reptes serà l’adaptació de les actuals infraestructures a les noves tecnologies, una cosa que, segons l’opinió de Sibina, "ho hem de preveure ara i en un entorn més amable".

Corregir errors

En l’historial de relacions econòmiques entre l’àmbit públic i el privat planegen diverses ombres, com el ‘cas Castor’, el de les autopistes radials de Madrid o l’actual procés de remunicipalització de l’aigua a Barcelona. D’aquesta última, el president de la CCIES ha acusat l’actual consistori de qüestionar el model actual partint de demandes, cosa que no crea seguretat jurídica ni prestigi per a l’administració. El vicepresident de Medi Ambient de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i regidor de l’ajuntament, Eloi Badia, va qüestionar els comptes d’Aigües de Barcelona, al·ludint que es mantenien tarifes que generaven un excés injustificat d’ingressos.

Notícies relacionades

Sobre els casos Castor i les radials de Madrid s’ha pronunciat l’actual president de l’Associació per l’Excel·lència dels Serveis Públics (AESP) i ex primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Madrid durant l’alcaldia d’Enrique Tierno Galván, Ramón Tamames. Aquest ha denunciat la falta d’estudis previs per a la viabilitat d’aquests projectes, i per això ha exigit més recursos a l’Administració, així com la garantia fidedigna d’un índex de sostenibilitat suficient durant tota la vida útil del projecte.

Tant Tamames com Sibina han insistit a traslladar la responsabilitat última d’una mala experiència en la gestió publicoprivada d’un servei a l’Administració, que és qui licita les condicions d'aquest servei. Per evitar-ho li han demanat més claredat i precisió en l’especificació dels plecs de condicions i una implicació més gran en la supervisió durant la concessió.

Temes:

Empreses