estudi

El comerç mundial de productes falsificats s'eleva a 460.000 milions

L'Oficina de la Propietat Intel·lectual de la UE i l'OCDE calculen que el 6,8% de les importacions de tercers països són productes piratejats

2
Es llegeix en minuts

Un informe publicat avui per l’Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO) i l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) estima en 460.000 milions d’euros l’import total delsproductes falsificats piratejats comercialitzats a escala mundial.

Aquest informe, 'Tendències en el comerç de productes falsificats i piratejats’, actualitza l’anàlisi original, elaborada per l’EUIPO i l’OCDE, publicada el 2016, que estimava en 338.000 milions d’euros el valor total del comerç mundial de productes falsificats i piratejats. Per tant, l’increment total és significatiu.

A la UE s’estima que el 6,8% de totes les importacions des de tercers països consisteix en productes falsificats i piratejats, amb un valor de fins a 121.000 milions d’euros, segons un comunicat de l’EUIPO, amb seu a Alacant.

Es tracta d’un increment pronunciat al comparar-ho amb l’estimació del 5% d’importacions de la UE que es va presentar en l’informe del 2016.

Les empreses i els negocis més afectats per la falsificació i la pirateria continuen tenint la seva seu principalment en països de l’OCDE com els EUA, França, Itàlia, Suïssa, Alemanya, el Japó, Corea del Sud i el Regne Unit.

No obstant, un número cada vegada més gran d’empreses registrades en altres economies –inclosos la Xina, el Brasil i Hong Kong– també es veu perjudicat pel comerç mundial de productes falsificats i piratejats.

En paraules del director executiu de l’EUIPO, Christian Archambeau, "la falsificació i la pirateria constitueixen una amenaça capital a la innovació i el creixement econòmic, tant a escala de la UE com a escala mundial".

"L’increment del percentatge de productes falsificats i piratejats en el comerç mundial és molt alarmant, una situació que clarament exigeix l’aplicació completa de mesures coordinades en tots els nivells", ha dit Archambeau.

L’informe posa de relleu que els productes falsificats i piratejats poden provenir de gairebé qualsevol economia del món, o bé es produeixin en ella directament o s’introdueixin per mitjà d’un punt de trànsit.

No obstant, les confiscacions a les duanes que es detallen a l’informe revelen els principals països i regions de procedència dels productes falsificats i piratejats, entre ells, la Xina, Hong Kong, els Emirats Àrabs Units, Turquia, Singapur, Tailàndia, l’Índia i Malàisia.

L’informe fa servir dades de gairebé mig milió de confiscacions en duanes dutes a terme per les autoritats competents com l’Organització Mundial de Duanes, la Direcció General de Fiscalitat i Unió Duanera de la Comissió Europea i el Departament de Seguretat del Territori Nacional dels EUA..

Notícies relacionades

Els conjunts de dades es componen d’informació recollida i tractada pel personal de duanes.

L’informe extrapola les seves troballes a partir de dades duaneres relatives al comerç transfronterer.

Temes:

OCDE Empreses