futur de l'energia

Naturgy demana un "full de ruta clar" guanyi qui guanyi les eleccions

Reynés creu que el pla del Govern va en la bona direcció, però falta desenvolupar-lo

zentauroepp46767242 graf7905  madrid  30 01 2019   el presidente de naturgy  fra190130121238

zentauroepp46767242 graf7905 madrid 30 01 2019 el presidente de naturgy fra190130121238 / Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

Una bona idea que falta per concretar i que les eleccions no haurien de desaprofitar. El president de Naturgy, Francisco Reynés, ha lloat aquest dimarts que elrecent Pla Nacional d’Energia i Clima del Govern és una "bona declaració", ja que dona a Espanya una visió de "com podrien anar les coses" que és "bastant compatible" amb la mateixa visió del sector energètic sobre el futur. No obstant, ha matisat que encara li falta un "marc normatiu concret, que s’ha de desenvolupar" i que hauria de permetre comptar amb un "full de ruta clar".

L’executiu, en qualsevol cas, s’ha mostrat convençut que l’estratègia no variarà gaire "guanyi qui guanyi les eleccions", malgrat que l’anterior Govern del PP tenia uns plans molt diferents a l’actual en temes com les nuclears. No es tracta ja, ha argumentat, d’un assumpte nacional, ja que tots els països de l’entorn estan orientats també cap a una energia més neta. "Les influències de la política tenen les seves limitacions", ha afirmat.

En una roda de premsa prèvia a la junta d’accionistes de la companyia, Reynés ha volgut deixar clar que la seva posició no s’ha d’interpretar com un suport a l’actual Executiu o a la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera. "No em toca parlar a mi de política i molt menys fer ‘assesments’ sobre ningú", ha argumentat abans d’assegurar que tampoc vol "fer picades d’ullet" a cap formació política.

Inversions 

Reynés també ha evitat assegurar que Naturgy invertirà més en renovables a Espanya com a conseqüència del pla del Govern, al contrari del que acaba de fer Iberdrola. Ha recordat, en aquest sentit, que el pla estratègic de l’antiga Gas Natural per al període 2018-2022 contempla multiplicar per tres la seva capacitat de generació verda i que aquest any s’incorporaran al grup instal·lacions amb un gigawatt de potència, part de les quals a Espanya. L’empresa té previst invertir 2.000 milions d’euros aquest any, un 5% més, dels quals el 70% es destinaran a Espanya. 

Notícies relacionades

L’executiu també s’ha mostrat tranquil sobre els conflictes polítics i socials que s’estan produint a Algèria. Així, ha considerat "pràcticament nul·la" la possibilitat que s’incompleixi el contracte de subministrament entre Naturgy i la companyia pública algeriana Sonatrach (que té un 4% de les accions de la companyia espanyola), però ha destacat que si s’interrompés "podria ser substituït per vaixells" carregats de gas natural liquat. També ha explicat que està en negociacions per mantenir la seva presència al Marroc i Egipte.

Després de perdre 2.822 milions l’any passat pel reconeixement de la pèrdua de valor de les seves centrals de generació elèctrica tradicional, Naturgy té previst guanyar 1.400 milions aquest any, un 12% més del benefici de l’any passat excloent-hi aquell impacte extraordinari. Segons les seves estimacions, el resultat brut creixerà un 15%, fins als 4.600 milions, i el deute net pujarà un 11,2% com a conseqüència de les noves normatives comptables. La companyia té previst pagar un dividend d’1,37 euros per acció amb càrrec als resultats del 2019, un 5% més.