SISME EMPRESARIAL PER AL 8 DE MAIG

L'independentisme es presenta per controlar la Cambra de Comerç de Barcelona

L'ANC impulsa una candidatura col·lectiva que promet revolucionar la composició de l'organisme amb empresaris republicans i partidaris de la secessió

L'actor Joel Joan és la cara coneguda d'un grup de candidats amb expectatives gràcies al nou sistema de votació electrònica

zentauroepp47148675 barcelona 27 02 2019 economia presentaci n candidatura indep190227162453

zentauroepp47148675 barcelona 27 02 2019 economia presentaci n candidatura indep190227162453 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La revolució independentista pretén traslladar-se a la Cambra de Comerç de Barcelona. Aquest dimecres els candidats d’una candidatura col·lectiva sense president van ser presentats sota la tutela i impuls del’Assemblea Nacional Catalana  (ANC) i la seva presidenta, Elisenda Paluzie. En plena avinguda Diagonal de Barcelona, sense espai reservat a les oficines de la Cambra, l’independentisme més hàbil va fer un pas rellevant per al control del teixit productiu català i per deixar sentir la veu de l’empresariat del llaç groc en un ‘lobby’ de pes. L’ANC posarà a disposició dels aspirants de la candidatura 'Les Cambres: eines de país’ tots els seus mitjans per promocionar el vot. Qualsevol futur president de la Cambra que vulgui el recolzament dels elegits s’haurà de comprometre amb la República i la independència. 

I la il·lusió torna a ser l’arma més potent d’un objectiu més creïble del previst, com a conseqüència d’un canvi legal que ha habilitat el vot electrònic en la pròximes eleccions camerals del 8 de maig. En les últimes eleccions, amb un cens teòric de 400.000 votants, només van votar el 2% dels empresaris que podien fer-ho. De les 60 poltrones en joc, 14 estan reservades previ pagament a empreses grans, sis més a patronals i 40 es reparteixen per epígrafs professionals. 

L’ANC posarà a disposició dels empresaris un ‘call center’ per donar a conèixer la manera de votar per via electrònica i a quins candidats, que seran aquells que hagin mostrat la seva disposició a defensar la república catalana i la independència o s’integrin oficialment a la candidatura oficial. Si aconsegueixen 30 de les cadires del ple de la Cambra podran nomenar el seu president. 

De la resta de candidatures, la d’Enric Crous és la que ha suscitat, fins ara, més simpaties dels independentistes, però no s’ha concretat en un acord explícit. La de Carles Tusquets és la que genera més fòbies independentistes. Les de Ramon Masià, la del ‘lobby’ feminista 50a50 i la de José María Torres també se sumen a la batalla oberta. 

Notícies relacionades

Pere Barrios, un dels candidats de la nova candidatura independentista presentada, es va mostrar confiat amb l’èxit de la iniciativa, tot i que va reconèixer que "tot dependrà de l’impuls que ofereixin les organitzacions com l’ANC per afavorir la participació". Paluzie va destacar la "pluralitat" de la candidatura independentista i va defensar l’oportunitat que "els valors republicans es traslladin a la Cambra, com una eina transparent i un organisme democràtic". L’actor Joel Joan va descriure la candidatura com un producte d’una "idea il·lusionant i transformadora" que ha d’aconseguir que la Cambra sigui "una eina de país i no al servei de Madrid i la seva oligarquia". 

Pere Rios va destacar que "els empresaris catalans són més independentistes del que es pensa i que això es deixarà notar en el futur govern de la Cambra. Carme Minguella es va postular per defensar de manera prioritària els interessos de les dones, mentre Albert Pons carrega contra les grans empreses que ocupen llocs de representativitat sense que ningú les hagi votat. El director general de Bon Preu, Joan Font, figura en la candidatura independentista, tot i que també en la de Crous. És un dels candidats creuats, però asseguren que no serà l’únic. Les cambres de Terrassa, Manresa i Sabadell també tindran candidatures independentistes diferenciades. 

La llista completa

PERE GRAN<br/>PERE BARRIOS<br/>ANNA MAS  <br/>ALFONS COMAS FUSTER    <br/>FRANCESC PICAS  <br/>JORDI CORTINAS<br/>JOSEP SALLENT<br/>RAMON GIRÓ<br/>JESÚS SERRA I MOTAS  <br/>PERE ANTENTAS COSTA   <br/>ÀNGEL GIRALT<br/>JOAN CANADELL  <br/>CARLES VALLS  <br/>JORDI POMAROL  <br/>JOAN FONT<br/>XAVIER SUNYER <br/>JORDI FITÉ <br/>MONICA MASRAMÓN  <br/>CARME MINGUELLA<br/>ARTEMI NOLLA<br/>NÚRIA ROCA  <br/>ALFRED MUÑOZ  <br/>FRANCESC CARA SOLÀ  <br/>JORDI ALVINYÀ  <br/>PAU BESTIT EICKERMANN  <br/>LEO MARTÍNEZ<br/>ÀNGEL LAZARO AMOROS    <br/>MARIA CATALÀ   <br/>TONI FITÓ  <br/>JAUME ARAGALL CLAVÉ  <br/>ROSER XALABARDER SAGALES <br/>JORDI DOMINGO <br/>MONICA ROCA<br/>ALBERT PONT SERRANO   <br/>ELISABET CAMPRUBI HOMS  <br/>PERE ALEMANY<br/>JOEL JOAN  <br/>JOAN ANGLÍ SALLARÈS  <br/>ÀNGEL FONT  <br/>ALBERT PIJOAN