Informe CCOO

La bretxa salarial es perpetua, tot i que no sempre es veu

CCOO assegura que les dones haurien d'incrementar el seu salari gairebé un 30% per igualar-lo al dels homes

La inspecció de Treball reconeix que hi ha tasques 'santificades' a una retribució inferior que l'home

zentauroepp43141413 graf6198  madrid  01 05 2018   los secretarios generales de 180501112727

zentauroepp43141413 graf6198 madrid 01 05 2018 los secretarios generales de 180501112727 / Chema Moya

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Les dones haurien de guanyar un 17% més per hora per igualar el seu salari al dels homes. Elles guanyen, de mitjana, 13,60 euros l’hora, mentre ells reben 15,94 euros l’hora. No obstant, hi ha altres factors externs com ara pitjors contractes –les dones copen el 75% de la contractació a temps parcial– o plus menors que fan que les dones hagind’incrementar el seu salari un 29% per equiparar-lo amb el de l’home. A més, aquests factors externs, són més opacs i, per tant, més difícils de trobar. "No significa que no hi hagi bretxa salarial que jo i la meva cosina cobrem el mateix", va assenyalar durant la presentació de l’informe 'Trencar la bretxa salarial, una qüestió de justícia' el secretari general del sindicat, Unai Sordo.

Les dones es concentren en sectors i en ocupacions més mal pagades i menys valorades, a causa que els estereotips socials continuen sent decisius en tota la cadena laboral, des de l’elecció dels estudis fins a la quantificació econòmica de les tasques, passant per la valoració social de les professions. Així, les dones ocupen el 67% de l’ocupació en l’educació, el 78% en sanitat i serveis socials i el 88% de les empleades de la llar, mentre només assoleix un 19% en el transport i emmagatzemament, el 31% en el sector de la informació i les comunicacions i el 26% en la indústria.

És a dir, elles tenen una presènciamés gran en sectors més mal retribuïts que ells, però, a més, en ocasions, aquesta diferència salarial s’observa també en treballs del mateix valor. Així, per exemple, per retribuir els encarregats de netejar vidres (treball eminentment masculí) es valora la força i aixecar-se a certa altura, mentre que en el cas de les netejadores no es posa de relleu la tenacitat de la dona en el conveni de la neteja, va explicar la sotsdirectora general per a la Coordinació de la Inspecció del Sistema de Relacions Laborals de la Inspecció de Treball i Seguretat Social, Irene Marín Luengo. "Trobar la desigualtat en una empresa concreta és complicat, les xifres globals són allà, però no totes les desigualtats són discriminatòries, hi ha tasques ‘santificades’ a una retribució inferior a la de l’home, va explicar Marín.

A més, els complements salarials suposen el 44% de la bretxa salarial entre homes i dones degut que els sistemes de promoció solen estar vinculats a l’antiguitat i, amb una interrupció laboral pel mig, menor antiguitat i, per tant, menys remuneració extra. Així, de les 44.000 excedències concedides per a l'atenció de menors durant l’any 2017, el 92% van ser sol·licitats per les mares i només el 8% restant pels pares. Una xifra similar al que passa amb les 11.234 excedències demanades el 2017 per cuidar altres familiars dependents, de les quals en un 84% van ser sol·licitades per dones. I la taxa d’activitat de les dones és 11 punts inferior en els períodes intermedis de la vida laboral, amb especial incidència en els anys centrals de la vida.

Notícies relacionades

"Els complements salarials es cobren fonamentalment més en homes que en dones. Això és una dada objectiva, però és molt complex identificar-ho, les empreses en ocasions tenen multiplicitat de causes i justificacions i de vegades és necessari un estudi estadístic", va afegir Marín.

Pitjors contractes

Segons CCOO, la temporalitat als contractes és molt similar entre homes i dones; no obstant, en el cas dels homes els contractes temporals es deuen en gran part al seu accés a la primera ocupació, mentre que en el cas de les dones es deu a tota la vida activa i estan vinculats a llocs de treball més precaris i estacionals. Però, a més, les dones copen el 75% de la contractació a temps parcial, en sectors com el de l’hostaleria i el comerç, i en el cas dels contractes indefinits, la retribució és molt més gran per als homes que per a les dones, amb una diferència que CCOO quantifica en més de 6.500 euros.